Burse - Fonduri mutuale

Fondul STK Emergent a urcat cu 35% in doua saptamani

Fondul STK Emergent a urcat cu 35% in doua saptamani
24.02.2010, 23:02 84

Fondul inchis de investitii STK Emergent (STK) a inregistrat inultimele doua saptamani o crestere de peste 35%, ocupand astfel opozitie in topul celor mai bune zece aprecieri pe BVB din 2010.

Doar ieri, actiunile STK au castigat peste 10%, pe fondul unuiadintre cele mai mari volume de tranzactionare de la listareafondului, in august 2008.

Cresterea titlurilor STK vine in conditiile in care actiunileSIF, care reprezinta peste 35% din portofoliul fondului, au crescutde la inceputul anului cu 25%. Anul trecut SIF-urile au castigatpeste 90%, in timp ce STK a stagnat.

"In ultimul an, titlurile STK au evoluat intr-un palierorizontal, in intervalul 30-40 de lei pentru o unitate. Inconditiile in care raportul dintre pret si valoarea companiei estede 0,27, este clar ca societatea este subapreciata. Crestereaputernica din ultimele luni se datoreaza in principal lipsei lavanzare a actionarilor si cererii ridicate", a explicat DarieMoldovan, directorul de tranzactionare in cadrul societatii deintermediere Broker din Cluj.

In prezent, unitatile fondului se tranzactioneaza la un pret de54,5 lei/unitate, la aceasta cotatie, capitalizarea bursierafondului fiind de aproximativ 8 mil. euro, in conditiile in careactivul net al fondului era la finele lunii ianuarie de 20 mil.euro.

"Un factor important pentru crestere puternica este subevaluareadin prezent, care poate crea atractivitate pentru investitori. Pede alta parte, cresterea vine in contextul unei evolutii constantpozitive a Bursei in ultimul an si in acest context titlurile STKmai au de recuperat in comparatie cu Bursa", explica Nicolae Pascu,presedintele STK Financial, compania care administreaza fondul STKEmergent.

Aproape jumatate din activul fondului este format din actiunilesocietatii imobiliare STK Properties, evaluata la valoareacontabila de 38,9 milioane de lei (9,6 milioane de euro). "In modclar piata evalueaza valoarea portofoliului imobiliar la zero.Capitalizarea bursiera a fondului este putin peste 30 de milioanede lei, in conditiile in care valoarea portofoliului de actiunieste de peste 44 de milioane de lei", spune Pascu.

El spune ca pe viitor conducerea fondului se va concentra pecresterea ponderii plasamentelor in actiuni. "In prezent,plasamentele bursiere par a avea potentialul de a aduce castiguriinsemnate in urmatorii ani.

Din acest motiv estimam o crestere a ponderii plasamentelor inactiuni. In plus, ne asteptam ca Bursa sa aiba o evolutie pozitiva.Dupa analizele fundamentale, rezulta ca in acest moment cele maiimportante actiuni de pe piata sunt subevaluate cu procente intre30% si 50%", a concluzionat Pascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO