Burse - Fonduri mutuale

Fondurile alocabile pentru România sunt mai mari decât poate BVB absorbi

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

27.01.2011, 23:50 16

Bursa a revenit la nivelul de miercuri, susţinută de acţiunileBRD (BRD), care au urcat cu 2,78% chiar la închidere, iar titlurileFondului Proprietatea (FP) au continuat să domine lichiditatea, cuoperaţiuni de 104,2mil. lei (24,4mil. euro), deşi rulajul a scăzutfaţă de ziua anterioară. Deşi numărul de titluri FP tranzacţionatea scăzut faţă de şedinţele anterioare, aceste acţiuni au continuatsă conducă detaşat topul lichidităţii, cu operaţiuni de 104,2 mil.lei (24,4 mil. euro). Aceste titluri au asigurat 82% dinlichiditatea pieţei acţiunilor, de 127mil. lei (29,7mil. euro). Întotal, au fost realizate operaţiuni cu titluri reprezentând 1,2%din acţiunile fondului. La închiderea şedinţei, acţiunile FP eraucotate la 0,63 lei, preţ cu 1,56% sub nivelul de la finalulşedinţei anterioare.

Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank, spune căeste prea devreme ca investitorii să tragă o concluzie privindevoluţia zilnică a discountului la care tranzacţionează acţiunileFP faţă de valoarea unitară a activului net.

"La acest moment al maturităţii acţiunii FP, este încă de ajunsun număr redus de decizii investiţionale pentru a impactasemnificativ comportamentul titlurilor pe piaţă. Acest fapt nu vamai fi valabil odată ce se creează un istoric relativ credibil detranzacţionare, respectiv un volum mediu zilinic sustenabil şi unpalier de preţ stabil. Cred că acest orizont este de aproximativ olună", a declarat Ilie.

Investitorii care au tranzacţionat contracte futures cu activsuport pe acţiunile FP estimau pentru luna martie preţuri subultima cotaţie de miercuri. Contractele futures de la Sibex cuscadenţa în martie erau cotate la 0,629 lei/acţiune, iar derivatelede la BVB aveau un preţ de 0,625 lei/acţiune.

Ilie crede că investitorii străini care vor cumpăra acţiuni FPîşi vor diversifica portofoliul şi prin achiziţia altor titluricare sunt lichide şi ale căror emitenţi au o situaţie fundamentalăsolidă.

"Fondurile alocabile investiţiilor de portofoliu în România suntmai mari decât poate BVB absorbi, din cauza lipsei de emitenţimari, lichizi, cu free float ridicat. Odată ce avem astfel deemitenţi ca FP, atenţia invesitorilor este captată, iar pe măsurăce creşte gradul de informare asupra pieţei româneşti, prin analizasituaţiei FP, creşte şi gradul de vizibilitate şi transparenţă alaltor emitenţi interesanţi. Intrăm din nou pe radarul unorinvestitori semnificativi", a adăugat el.

Brokerul a mai afirmat că fondul este interesant pentruinvestitori atât pentru activele pe care le are, cât şi pentruadministrator, în măsură aproape egală.

"Pentru active, pentru că acolo stă valoarea companiei. Pentruadministrator, că acesta este garantul ca acţionarii să îşi poatărealiza efectiv valoarea din activele respective", a explicatel.

Acţiunile BRD au readus astfel indicele general al bursei BET-Cla nivelul de la finalul şedinţei precedente, de la un recul deaproape 1%.

Totodată, titlurile băncii au ridicat indicele BET, al celor mailichide zece acţiuni, cu 0,14% peste şedinţa anterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO