Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de actiuni fac legea in topul castigurilor

Fondurile de actiuni fac legea in topul castigurilor

Fondurile administrate de BT Asset Management au profitat de pe urma inregistrarii in portofolii a actiunilor Prodplast si Dafora subscrise anul trecut.

12.02.2007, 18:34 16

Fondurile de actiuni au adus luna trecuta cele mai bune performante de pe piaa fondurilor deschise de investitii, cu cresteri ale unitatilor de fond care au atins pana la 13%, adica tot atat cat aduce un depozit bancar intr-un an de zile.
BT Asset management a reusit luna trecuta sa isi adjudece primele doua locuri din clasamentul celor mai performante fonduri de pe piata, cu un plus de 13% pentru unitatile de fond BT Maxim si de 5,68% pentru unitatile fondului diversificat BT Clasic.
Activele nete ale fondului de investitii BT Maxim au crescut cu 28%, la valoarea de 34,127 mil. lei, in timp ce activele fondului BT Clasic au inregistrat o crestere pentru luna ianuarie de 27%, la 15,459 mil. lei.
Cresterea accentuata a fondului BT Maxim a fost provocata, potrivit reprezentantilor societatii de administrare, de actiunile subscrise in cadrul majorarii de capital de la doua companii listate la Bursa de Valori: Prodplast si Dafora, care au fost inregistrate in portofoliu la inceputul anului. BT Clasic, fond diversificat, ocupa locul doi in top cresteri, cu un plus de 5,5% al titlurilor de participare.
Performerii de top ai anului trecut, fondurile de actiuni Active Dinamic si Omninvest, au inregistrat la inceput de an o crestere a titlurilor de participare sub pragul de 5%.
Fondurile de investitii Intercapital si Capital Plus administrate de societatea Certinvest a Fondului Romano-American de investitii au inceput 2007 cu o performanta ce depaseste pragul de 4%, fondul de actiuni Intercapital obtinand un plus de 4,93% al unitatilor de fond, in timp ce fondul diversificat Capital Plus a crescut cu 4%.
Daca in anul 2006, Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, societate preluata de la inceputul acestui an de belgienii de la KBC, a inregistrat cea mai mare crestere a titlurilor de pe piata romaneasca (30,28%), luna ianuarie a adus o crestere de 4,73 de procente pentru fondul de actiuni. De asemenea, Omninvest, administrat de SIRA, care desi a incheiat anul 2006 cu un plus de 20,95% la valoarea titlurilor, in prima luna a anului, fondul de actiuni nu a reusit sa treaca de pragul de 5%.
Fondul de actiuni Napoca administrat de societatea Globinvest a fost al treilea premiant al anului 2006 pe piata de capital, cu o crestere a titlurilor de 20,82%. Pentru inceputul anului 2007, fondul de actiuni Napoca a inregsitrat o crestere de 4,70% a unitatilor de fond. Unitatile de fond ale celui de-al doilea fond deschis al Globinvest, Transilvania, au crescut cu 3%.
"Performanta fondurilor administrate de Globinvest a fost determinata in principal de evolutia pozitiva a actiunilor listate la Bursa. Cu un portofoliu de investitii compus in majoritate din actiuni, fondul Napoca a avut o evolutie pozitiva in luna ianuarie. Cresterea de 3% a fondului diversificat Transilvania este de asemenea strans legata de ponderea de 38% pe care o detin actiunile in cadrul portofoliului", a declarat presedintele Globinvest, Ilie Cenan.
Evolutia fondului de obligatiuni Europa, administrata din iulie 2006 de Pioneer Asset Management, se inscrie pe un trend ascendent. Dupa un an 2006 cu un minus de 3,51% la valoarea titlurilor de participare, fondul Europa a inregistrat o crestere de 0,42%. Membra a UniCredit Group, societatea de administrare Pioneer este printre putinele care promoveaza o politica investitionala orientata catre pietele de capital din Uniunea Europeana.
Fondurile administrate de Raiffeisen Asset Management, Prosper si Benefit, au demarat in 2007 cu o crestere sub pragul de 3%. Fondul de actiuni Prosper, cu o participare de 29,7% din activele totale nete in investitii internationale, a inregistrat o crestere de 2,48% a titlurilor.
Fondurile cu plasamente in instrumente cu venit fix administrate de Certinvest, Orizont si Tezaur, au avansat cu 0,93%, respectiv 1 procent.
Clasamentul fondurilor de investitii in luna ianuarie continua cu fondul de actiuni Premio, administrat de Pioneer Asset Management, care a inregistrat un plus de 1,83% la valoarea titlurilor. Concerto, fond diversificat aflat sub administrarea societatii SG Asset Management, societatea specializata a BRD a marit valoarea titlurilor de participare in luna ianuarie cu 1 procent.
Fondurile monetare Simfonia 1, Bancpost Plus si Stabilo si-au mentinut evolutia aproape linara din anul trecut. Stabilo este fondul cu cea mai mare crestere a unitatilor din randul fondurilor monetare, de 0,82%, in timp ce Simfonia 1 a crescut cu 0,61 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO