Burse - Fonduri mutuale

Fondurile East Capital au mizat pe SIF-uri si petrol

16.04.2008, 17:56 13

Compania suedeza de administrare a investitiilor East Capital, unul dintre cei mai mari investitori din regiunea Europei Centrale si de Est si-a mentinut investitiile pe Bursa de la Bucuresti, in semestrul al doilea al anului trecut, in ciuda scaderii pietei.
Fondurile East Capital Eastern Europe Fund si East Capital Balkan Fund aveau investitii de 98,9 mil. euro anul trecut in actiuni romanesti, potrivit raportului anual de administrare emis de East Capital.
Pietei locale i-au fost alocate aproximativ 12% din activele de 680 mil. euro ale Balkan Fund, in timp ce Eastern Europe Fund a investit 1,5% din activele de 1,2 mld. euro pe piata locala anul trecut. In 2007, Balkan Fund a adus un randament de 41% calculat in coroane suedeze, in timp ce Eastern Europe Fund a marcat un plus de 19% calculat in coroane suedeze.
Fata de sfarsitul lui 2006, ambele fonduri de investitii administrate de East Capital si-au diminuat usor expunerea pe piata locala, ca pondere in active.
Principalele detineri romanesti ale fondului Eastern Europe erau la sfarsitul anului trecut titlurile Impact, Socep si cele ale societatilor de investitii financiare (SIF-uri). In al doilea semestru al anului trecut, fondul a vandut 1,7 milioane de actiuni ale transportatorului Socep, si 5,3 milioane de actiuni Petrom. In urma majorarii de capital care a avut loc la Impact, in portofoliul Eastern Europe Fund au intrat 15,3 milioane de actiuni noi ale emitentului.
De asemenea, fondul a achizitionat actiuni ale celor cinci societati de investitii financiare, fiecare dintre emitenti detinand cate 0,1% din activele fondului.
In ceea ce priveste detinerile pe piata locala ale fondului Balkan Fund, noii emitenti intrati in cea de-a doua jumatate a fondului au fost Oltchim cu peste 3 milioane de actiuni, Rompetrol Rafinare cu 85 de milioane de actiuni si Rompetrol Well Services cu jumatate de milion de titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO