Burse - Fonduri mutuale

Fondurile isi cosmetizeaza portofoliile: „deal-uri” mari pe TLV si SIF3

Fondurile isi cosmetizeaza portofoliile: „deal-uri” mari pe TLV si SIF3
21.12.2009, 23:25 15

Bursa de la Bucuresti a inchis prima sedinta din ultimasaptamana de tranzactionare din acest an in scadere, cele mailichide zece titluri inregistrand cea mai mare corectie, de peste1,4% fata de referinta. Lichiditatea pietei a fost in schimbsustinuta de tranzactii deal pe Banca Transilvania (TLV), SIFTransilvania (SIF3) si Condmag (COMI), precum si de tranzactiile cuobligatiuni, respectiv titluri de stat si municipale.
"Vorbim de sfarsit de an, iar tranzactiile deal cred ca sunt maidegraba asezari in piata a diferitelor fonduri care au acelasiadministrator, asa-zisele cosmetizari. Nu cred ca ascund schimbariin actionariat", a explicat Adrian Lupsan, directorul adjunct alsocietatii de intermediere Intercapital Invest.
Lichiditatea din sedinta de ieri s-a ridicat la peste 17,6 mil.euro, peste jumatate fiind tranzactii cu obligatiuni insa. Valoareadeal-urilor s-a ridicat la peste 5,7 mil. euro, cel mai maretransfer fiind cel pe titlurile SIF Transilvania, respectiv 1,3%din titlurile societatii financiare fiind tranzactionate pentru 2,5mil. euro. Circa 0,4% din actiunile Bancii Transilvania au fosttransferate pentru 2,4 mil. euro, in timp ce 1,7% din titlurileCondmag au costat 0,71 mil. euro. Toate tranzactiile s-au realizatla preturi semnificativ mai mari decat in piata, unde aceleasititluri au inregistrat corectii.
Pe piata principala, actiunile SIF3 au coborat cu 0,7% fata dereferinta, in timp ce indicele de profil, BET-FI a pierdut 0,6%fata de referinta. Cea mai mare corectie la categoria societatilorfinanciare au inregistrat-o actiunile SIF Oltenia (SIF5), care aupierdut aproape 0,8%.
Titlurile TLV au inregistrat o corectie de 2,2%, in timp ceactiunile BRD s-au depreciat cu circa 3,6% fata de referinta. Totin sectorul financiar, titlurile Broker (BRK) au inregistrat oapreciere de aproape 1% fata de cotatia de vineri, numarandu-seprintre putinii emitenti care au inchis in urcare ieri.
"Pe piata spot se observa clar o reducere a lichiditatii si lasaimpresia ca s-a intrat intr-o zona de range, fara volatilitate preamare. Reducerea lichiditatii a pus la distanta investitorii, inspecial cei speculativi, care prefera sa astepte semnale mai clare.Reducerea lichiditatii pe piata principala este un alt motiv pentrucare investitorii se indreapta catre tranzactii deal", a adaugatLupsan.
In sectorul energetic, corectia indicelui de profil BET-NG de nici0,1% a fost temperata de aprecierea puternica a titlurilorRompetrol Rafinare (RRC), care ieri au urcat cu aproape 5%. Inschimb, titlurile Petrom (SNP) au scazut puternic, cu 3,5%, invreme ce actiunile societatilor de utilitati Transelectrica (TEL)si Transgaz (TGN) au coborat cu 0,8% si respectiv 1,9% fata dereferinta.
"In prima parte a lunii viitoare o sa vedem o revenire ainteresului investitorilor pe Bursa locala. Tot atunci ne putemastepta si la o crestere a lichiditatii in piata", a incheiatLupsan.
Titlurile Oltchim (OLT) au continuat sa inregistreze scaderi, dedata aceasta de aproape 9%, fiind de altfel cea mai mare corectiedin sedinta de ieri.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Banca Transilvania (TLV), dupa ce actiunilebancare au inregistrat o serie de corectii in ultima perioada.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care ieri aurevenit pe scadere, insa cu o corectie de mica amploare.
  • Evolutia titlurilor Oltchim (OLT), care continua corectiaputernica inceputa saptamana trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO