Burse - Fonduri mutuale

Fondurile monetare au pierdut lupta cu depozitele bancare

Fondurile monetare au pierdut lupta cu depozitele bancare

Click pentru imaginea marita

17.10.2007, 19:42 44

Apetitul investitorilor pentru risc si randamente de doua cifreau aruncat fondurilemonetare de investitii intr-un con de umbra, fondurile deactiuni si cele cu plasamente diversificate acaparand interesulinvestitorilor si peste 80% din industria fondurilor mutuale.
In prezent, pe piata activeaza doar doua fonduri monetare, Simfonia1 si Bancpost Plus, cu un total al activelor nete de 116,2 mil. lei(35 mil. euro) la sfarsitul lunii septembrie.
Administrat de societatea SGAM, Simfonia 1 a inregistrat unrandament anual de 6,6% la sfarsitul lunii septembrie. BancpostPlus, aflat in administrarea EFG Eurobank Mutual Funds, a adus unplus investitorilor de 6% in acelasi interval.
Raportat la ultimii trei ani, numarul fondurilor monetare a ramasconstant, insa valoarea activelor nete s-a depreciat. In 2004, douafonduri monetare, Simfonia 1 si Stabilo, totalizau active de 120mil. lei.
Raportat la industria europeana, fondurile monetare locale suntdeparte de stadiul european de dezvoltare. Daca in primul trimestrual anului fondurile monetare din Cehia inregistrau intrari nete de58 mil. euro, iar cele din Ungaria 113 mil. euro, fondurilemonetare autohtone raportau in acelasi interval iesiri nete de 1,2mil. euro.
Interesul scazut pentru plasamente monetare si instrumente cu venitfix i-a determinat pe administratori sa transfere fondurilemonetare spre alte categorii de investitii. Fondul monetar Stabilo,administrat de Pioneer Asset Management, a trecut in 2006 incategoria fondurilor de obligatiuni. Un alt exemplu este Fondulpentru Comert Exterior, administrat de SIRA, care a trecut incategoria fondurilor cu plasamente diversificate in urma cu doiani.
In plus, lansarea de noi fonduri de investitii a crescut numarulfondurilor de actiuni pana la 13, anul acesta fiind lansate douafonduri de actiuni. BCR Asset Management a anuntat recent lansareaunui fond monetar, ducand industria la trei fonduri monetare.
"Aproximativ 80% din industria fondurilor deschise de investitiieste dominata de fondurile de actiuni si cele diversificate.Tendinta accentuata a investitorilor spre plasamentele cu potentialridicat de risc, dar si randamente mari a influentat negativdezvoltarea fondurilor monetare", spune Dan Nicu, presedintelesocietatii de administrare SGAM. Fondurile de monetare functioneazaasemeni unui refugiu, unde investitorul isi poate "parca"disponibilitatile financiare la adapost de corectiilebursiere.
Putini insa din investitorii locali prefera sa iasa din fondurile de actiuni inperioada corectiilor bursiere pentru a-si pune la adapostinvestitiile in fondurile monetare. Investitorii locali suntadeptii unui stil ofensiv de investire, chiar daca pe termen scurtrandamentele fondurilor de actiuni sunt afectate de fluctuatiilenegative ale bursei, pe termen mediu si lung poate fi obtinut unrandament anual de peste 50%.
Preferate de investitorii persoane juridice si de intreprinderilemici si mijlocii, fondurile monetare indeplinesc rolul unuiinstrument de trezorerie cu grad de lichiditate ridicat,rascumpararile din fond putand fi realizate usor si fara costuriridicate.
"Fondurile monetare sunt mai lichide si stabile decat fondurile deactiuni sau cele diversificate. In plus, comisioanele de iesire dinfond sunt mai mici", spune Dan Nicu.
Numarul redus al emisiunilor de obligatiuni de stat, piata saraca ainstrumentelor cu venit fix, fondurile monetare investind inprincipal in certificate de trezorerie si depozite bancare suntprintre factorii care au influentat negativ dezvoltarea industriei,sustin administratorii.
"Nu exista premisele de crestere puternica a industriei fondurilormonetare. Scaderea dobanzilor bancare alaturi de cresterea ratei deinvestire ar impulsiona dezvoltarea pietei", este de parereNicu.
Un alt factor de crestere sunt fondurile de pensii private care arputea plasa o parte din active in fondurile monetare. Fara asacrifica necesarul de lichiditate si fara a se expune riscurilor,fondurile de pensii private pot investi pe termen scurt lafondurile monetare, obtinand randamente peste nivelul dobanzilorbancare.
Pe termen mediu, reprezentantul SGAM considera ca fondurilemonetare se vor dezvolta printr-o translatie a clientilor din zonabancara spre fondurile de investitii, motivati de depreciereadobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO