Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au strâns 130 de milioane de lei de la investitori în august. Banii au mers în obligaţiuni

Majoritatea investitorilor în fonduri mutuale cumpără titluri de fond la pachet cu depozite bancare. Foto Shutterstock

Majoritatea investitorilor în fonduri mutuale cumpără titluri de fond la pachet cu depozite bancare. Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

09.09.2013, 20:57 52

Fondurile mutuale au raportat intrări nete de 130 de milioane de lei (29 mil. euro), cea mai mare parte a sumei fiind virată în conturile fondurilor de obligaţiuni. Pentru prima dată după multe luni, un fond de acţiuni a atras 2 milioane de lei de la investitori.

În luna august, investitorii au continuat să economisească în fonduri mutuale la un nivel apropiat de cel al lunii iulie, când sumele nou plasate au fost de 160 milioane de lei. Graţie intrărilor de bani noi, industria de fonduri mutuale a ajuns la active nete totale de 12 miliarde de lei la finalul lunii august, cu peste 20% mai mult decât la începutul anului. Numărul de investitori a crescut în luna august cu peste 2.000 până la un total de 257.000 de clienţi.

Fondul BCR Obligaţiuni a atras o sumă netă de 110 milioane de lei de la investitori luna trecută, raportând astfel cel mai mare volum al intrărilor din industrie. Pe locurile următoare se situează fondul de obligaţiuni administrat de Banca Transilvania, cu intrări nete de 21 mil. lei, şi fondul de obligaţiuni al OTP Bank, cu subscrieri nete de 5,5 milioane de lei.

Notă discordantă face fondul de acţiuni Certinvest BET-FI, care în luna august a atras 2 milioane de lei de la investitori. Certinvest BET-FI este singurul fond de acţiuni prezent în clasamentul celor mai mari 15 fonduri mutuale în funcţie de sumele nou atrase de la investitori în luna august. Fondul este cel mai performant fond de acţiuni, cu un randament de 17,8% în primele opt luni ale anului. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai mici din piaţă cu active de doar 5,3 milioane de lei. Fondul BCR Obligaţiuni a depăşit recent pragul de 4,5 miliarde de lei în active.

La extrema opusă a clasamentului se situează fondul de plasamente monetare BRD Euro cu retrageri de 3,3 milioane de euro (14,5 mil. lei) şi fondul de obligaţiuni Stabilo cu retrageri de 6,7 milioane de lei.

Clasamentul celor mai mari ad­minis­tratori de fonduri mutuale este aproape neschimbat la finalul lunii august. Erste Asset Management con­tinuă să se detaşeze pe prima poziţie cu active nete de 4,5 miliarde de lei. Pe locul secund se situează Raiffeisen Asset Management cu 3,8 miliarde de lei, iar pe locul al treilea se situează su­cursala locală a ING Investment Mana­gement cu active în gestiune de 1,3 mi­liarde de lei. Însumând, primii trei manageri de fonduri mutuale ca mărime gestionează active nete cumulate de

9,6 miliarde de lei, reprezentând 80% piaţa de fonduri mutuale. Restul de 20% din activele de 12 miliarde de lei este împărţit între 17 societăţi de adminis­trare. Pentru primele opt luni din an, ran­da­mentul mediu adus de cele 68 de fon­duri mutuale este de 4%, cu un maxim de 42,8% atins de fondul denominat în euro Audas Piscator şi un minim de mi­nus 10% atins de fondul de acţiuni Omninvest.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO