Burse - Fonduri mutuale

Foştii proprietari au şanse tot mai mici să ia dividende la FP

Foştii proprietari au şanse tot mai mici să ia dividende la FP

Autor: Roxana Pricop

20.09.2010, 23:57 139

De la 1 iulie Guvernul a sus­pen­dat despăgubirile în numerarcă­tre foştii proprietari pentru o pe­rioadă de doi ani, intervalîn care compensaţiile sunt făcute exclusiv cu acţiuni la FondulProprietatea, potrivit Ordonanţei 62/2010.

Având în vedere că în acest an Fondul Pro­prie­tatea distribuiedividende record de 1,1 mi­liar­de de lei sau de 0,0816 lei pentrufiecare ac­ţiune, miza de a deveni acţionar la Fond până pe 27septembrie, data de înregistrare a acţio­na­rilor, a crescut şipentru foştii proprietari care au optat iniţial pentru compensaţiiîn bani.
"Persoanele îndreptăţite care doresc schim­barea opţiunii dindespăgubiri în nu­me­rar în acţiuni, emise de Fondul Proprietatea,tre­buie să depună personal, prin împuternicit sau prin poştă, ocerere prin care se solicită acest lucru, precum şi a unei cereride opţiune completată corespunzător voinţei titularului. De la dataintrării în vigoare a OUG 62/2010 de suspendare a emiteriititlurilor de plată pen­tru o perioadă de doi ani, în cadrulDirecţiei pen­tru Acordarea Despăgubirilor în Numerar au fostînregistrate 431 de cereri de preschim­ba­re a opţiunii, dintrecare 137 au fost solu­ţio­na­te", a spus Raluca Serea, consilier alpreşe­dintelui ANRP.
Oficialul ANRP completează că "modifi­ca­rea opţiunilor nu se poaterealiza în situaţia în care există un titlu de plată emis pe numeleti­tularului. Astfel, Direcţia pentru Acordarea Des­păgubirilor înNumerar din cadrul Auto­rităţii nu a dat curs niciunei solicităripentru pre­schimbarea opţiunii atât timp cât a existat un titlu deplată deja emis, întrucât manifes­ta­rea de voinţă şi-a produsefecte juridice prin emiterea titlului de plată şi intrareaacestuia în circuitul civil".

Cum funcţionează procesul de despăgubire

Autoritatea Naţională pentru RestituireaPro­prietăţilor este instituţia responsabilă de pro­cesul derestituire a proprietăţilor preluate în mod abuziv şi de înnoireaacţionariatului Fon­dului Proprietatea.
Proprietarii ale căror bu­nuri au fost naţionalizate primesc înbaza unei decizii ANRP un titlu de despăgubire pe care stă scrisvaloarea despăgubirii cu­venite. Foştii proprie­tari pu­teau pânăla 1 iulie 2010 să opteze şi pen­tru despă­gubiri în numerar demaximum 500.000 de lei care se plăteau în do­uă tranşe, caz în careera emis un titlu de plată, fie pentru acţiuni la FondulProprietatea, caz în care se emitea un titlu de conversie. Cum ANRPnu mai poate emite titluri de plată în următorii doi ani, foştiiproprietari care au optat iniţial pentru numerar pot fie să aşteptepână în 2012, fie să îşi schimbe opţiunea din numerar în acţiuni.Dacă şi vor schimba opţiunea şi vor primi acţiunile până pe 27septembrie, foştii proprietari ar putea primi pentru fiecareacţiune deţinută un dividend brut de 0,0816 lei.
"O mare problemă este faptul că persoanele care au optat iniţialpentru numerar aşteaptă de ani de zile să primească ba­nii, listelede aşteptare ajungând până la 13.000 de dosare. Iar Guvernul vineşi suspendă pentru încă doi ani despă­gu­bi­rile în numerar, încon­diţiile în care dacă foştii proprietari ar fi optat din startpentru despăgubiri în acţiuni, ar fi avut de încasat dividende încădin 2007. Trebuie adău­gat că mulţi dintre foştii proprietari nuştiu despre posibilitatea de schimbare a opţiunii şi aşteaptă încontinuare banii", a spus avocatul Iulian Lepa.

Doar 8.300 de persoane despăgubite în cinciani

De la înfiinţare în anul 2006 până în pre­zent, ANRP a emis unnumăr de 3.932 de ti­tluri de conversie (pentru despăgubiri subformă de acţiuni la Fondul Proprietatea) şi 4.440 de titluri deplată. Anul trecut, Autoritatea a acordat despăgubiri băneşti învaloare de 92,6 mil. lei (21,9 mil. euro) pentru un număr de 953 depersoane, potrivit raportului anual emis de instituţie. În 2008,valoarea despăgu­bi­rilor în numerar a fost cu 68% mai mare,res­pec­tiv de 156,2 mil. lei - sumă acordată unui nu­măr deaproximativ 1.911 persoane. Despă­gu­bi­rile în numerar au fostfinanţate de la bugetul de stat şi din dividendele FonduluiProprietatea.
Cum statul român este în continuare acţio­narul cel mai importantal Fondului Pro­prie­tatea cu circa 49% din capital, principalulbe­ne­ficiar al dividendelor va fi statul român care va încasacirca 540 de milioane de lei. Această sumă nu va mai alimentaconturile ANRP, ca în anii trecuţi, urmând să intre în buget pentrua finanţa plata pensiilor şi a salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO