Burse - Fonduri mutuale

Francezii scot primii bani din Zentiva (Sicomed) prin dividende record de 30 mil. euro

Francezii scot primii bani din Zentiva prin dividende record de 30 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

20.03.2011, 23:48 1486

Producătorul de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD), controlatîn prezent de grupul francez Sanofi Aventis, le propuneacţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,1376 lei/acţiunedin profitul net realizat anul trecut şi un dividend suplimentar de0,1622 lei/acţiune din rezervele constituite din profiturile anilorprecedenţi, potrivit convocatorului Adunării Generale aAcţionarilor publicat pe Bursă.

Dividendul brut total s-ar ridica astfel la aproape 0,3lei/acţiune, respectiv 30% din preţul la care acţiunile SCD auînchis şedinţa de joi de la Bursă, de 0,991 lei. Vineri, dupăpublicarea convocatorului, acţiunile SCD au sărit pe Bursă cuaproape 15%, maximul permis pe parcursul unei şedinţe, închizând la1,139 lei/acţiune. La acest preţ, randamentul dividendului este decirca 26%.

Valoarea totală a dividendelor propuse de compania farmaceuticăse ridică la 125 mil. lei (aproape 30 mil. euro), fiind apropiatăde valoarea dividendelor pe care le va distribui în acest an BRD, adoua bancă de pe piaţa locală, şi de circa trei ori mai mari decâtdividendele distribuite de oricare dintre SIF-uri.

Zentiva nu a distribuit însă niciodată dividende de laprivatizarea companiei în 1999. Fosta fabrică Sicomed a fostpreluată atunci de BERD şi mai multe fonduri de investiţii străine,care au participat cu circa 14 mil. dolari într-o majorare decapital, preluând 58% din companie, prin intermediul vehiculului deinvestiţii Venoma Holdings.

Acţionarii au adoptat apoi o politică specifică fondurilor deinvestiţii, reinvestind profiturile în fiecare an pentrudezvoltarea afacerii. În 2004, după retragerea grupului grecGalenica, controlul Sicomed a rămas în mâinile a două fonduri deinvestiţii, Black Sea Fund şi Fondul Român Post-Privatizare,administrate de societăţile Global Finance şi GED CapitalDevelopment. În septembrie 2005, cele două fonduri au vândut VenomaHoldings şi, implicit, pachetul majoritar de 51% din Sicomed, cătrecompania farmaceutică Zen­tiva din Cehia, pentru 102 mil.dolari.

Cehii au mai luat încă 24% din acţiuni printr-o ofertă publicăde cumpărare derulată pe Bursă, principalii vânzători fiindSIF-urile, însă nu au reuşit să-şi asigure un pachet de acţiunisuficient de mare pentru a delista compania, deoarece fondulamerican QVT a intrat la cumpărare în aceeaşi perioadă reuşind săia peste 10% din companie.

Cehii au continuat însă politica de menţinere a profiturilor încompanie şi nu au distribuit dividende, deşi au realizat profiturisubstanţiale în primii ani, inclusiv din vânzarea unor terenuri aleSicomed, în 2006.

La finele lui 2008, grupul francez Sanofi-Aventis a preluatintegral Zentiva (Cehia) şi controlul indirect asupra Sicomed. Înaugust 2009, francezii au derulat o nouă ofertă publică depreluare, încercând să preia un pachet de 25% din companie şi s-odelisteze de pe Bursă, însă preţul oferit, de 0,7 lei/acţiune, afost considerat prea mic de către acţionari. În urma ofertei,francezii au mai luat circa 3,4% din acţiuni şi au ajuns săcontroleze 78%, restul de 22% fiind în portofoliile investitorilorde pe Bursă, mai ales fonduri de investiţii.

Sanofi Aventis va încasa dividende de 97,5 mil. lei (23 mil.euro) pentru participaţia de 78% pe care o deţine. Fondurileamericane administrate de Artio deţin circa 2,86% din acţiunileproducătorului de medicamente şi ar urma să primească dividende decirca 3,57 mil. lei (850.000 de euro). Artio a cumpărat circa 5%din Zentiva în mai 2007, de la fondul american QVT, la un preţ decirca 1,7 lei/acţiune, peste cotaţia actuală de pe Bursă.

Acţiunile Zentiva au crescut puternic în ultimele 8 luni (cupeste 60%), după ce timp de un an au stagnat în jurul nivelului de0,7 lei. Compania a raportat pentru anul trecut un profit netrecord de 53 mil. lei şi afaceri de 254 mil. lei, în creştere cu44% faţă de anul precedent, potrivit raportărilor preliminare.

Compania avea la finele anului lichidităţi de 205 mil. lei (48mil. euro). Vineri, capitalizarea Zentiva era de circa 114 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO