Burse - Fonduri mutuale

FT: Bursele din România, Bulgaria şi Croaţia ar putea forma o alianţă regională

FT: Bursele din România, Bulgaria şi Croaţia ar putea forma o alianţă regională

Autor: Roxana Pricop

29.03.2012, 00:06 507

Într-un post de pe blogul "beyondbrics" al reputatei publicaţii britanice Financial Times, Philippe Carré, şeful departamentului de pieţe de capital al companiei SunGard, spune că cea mai bună strategie pentru bursele din Europa de Sud-Est, precum România, Bulgaria şi Croaţia este să urmeze exemplul austriac de a forma o alianţă regională.

Bursa din Viena a cumpărat cele mai mari burse din Europa Centrală şi de Est (Praga, Budapesta şi Ljublijana) şi a creat grupul bursier CEESEG, cu capitalizare apropiată de cea a bursei din Varşovia, care nu s-a dezvoltat prin achiziţii, ci prin privatizări.

"Ne putem aştepta la viitoare rearanjări ale pieţelor de capital din Europa de Sud-Est, cu o mai multă raţionalizare a burselor. Sunt trei căi prin care acest lucru se poate întâmpla: o cale ar fi ca bursele să meargă singure, o tactică complicată şi neconvingătoare. Doi: să formeze o alianţă şi să urmeze exemplul burselor din grupul CEESEG controlat de bursa din Viena. Aceasta ar putea fi o tactică pentru burse precum România, Bulgaria sau Croaţia. Ne putem aştepta să vedem una sau două alianţe create în regiune sau chiar CEESEG să adauge noi burse. În al treilea rând, ne putem aştepta la achiziţii directe, iar bursa din Varşovia, bursele ruseşti MICEX sau RTS sunt văzute drept puternici pretendenţi pentru bursele din Europa de Est", scrie specialistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO