Burse - Fonduri mutuale

Fuga dezorganizata a investitorilor mari a mai rupt 5% de pe Bursa

Fuga dezorganizata a investitorilor mari a mai rupt 5% de pe Bursa
21.01.2009, 18:33 17

Indicele celor mai lichide zece societati din piata, BET, a pierdut ieri 4,7%, in vreme ce indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, si-a domolit scaderile in finalul sedintei, pana la 2,9%. Per ansamblu, indicele BET-C, care prezinta evolutia intregii piete de capital, a pierdut in sedinta trecuta 4,6%, in vreme ce RASDAQ-C, indicele pietei RASDAQ, a scazut cu aproape 1%.

"S-a vazut in ultimele zile ca a fost un vanzator mare in piata, dupa rulajele realizate pe anumite companii, gen Rompetrol Rafinare, Petrom sau chiar Transgaz. Lumea iese din piata, iar cumparatori se gasesc la preturile la care au ajuns acum emitentii", spune Dorin Masca, broker la Carpatica Invest.
Valul de scaderi de ieri a venit pe fondul pierderilor inregistrate de principalele piete europene, pierderi provocate de problemele cu care s-au confruntat in ultimele zile societatile din sectorul financiar, precum si a scaderilor de pe piata americana de marti.
Indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) a scazut in ultima sedinta cu 4%. In Europa, indicele francez CAC-40 se deprecia ieri cu aproape 1,8%, indicele german DAX cu 0,7%, in vreme ce ATX-ul austriac scadea cu 2,5%. In Anglia, indicele FTSE 100 se deprecia la randul sau cu 1,7% inainte de inchiderea sedintei de ieri.
"Nu o sa mai auzim de investitori in perioada urmatoare din cauza stirilor negative care vin de afara. In orice caz, dupa scaderile puternice inregistrate de piata de capital, in-vestitorii vor fi mult mai atenti inainte de a intra la Bursa. Oamenii sunt speriati, semnalele sunt tot mai grave, este posibil chiar sa se accentueze actuala criza. Parerea mea este ca nimeni nu va intra in piata pana nu vom avea parte de un trend usor crescator, chiar si pe volume mici", spune Masca. El este de parere ca starea de spirit din Romania nu este deloc buna in momentul de fata, mai ales dupa ce pierderile Bursei de la Bucuresti au devansat scaderile de afara.
"Sincer nu m-ar mai mira nimic in momentul de fata, pentru ca Bursa de la Bucuresti nu se mai poate numi piata in modul in care evolueaza acum. Bursa este prea putin dezvoltata si ne putem astepta la lucruri mult mai rele in viitor", crede Masca.
Lichiditatea inregistrata de piata ieri s-a mentinut in media ultimei perioade, valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa de Valori ridicandu-se la 12,2 mil. lei (2,8 mil. euro). Pe piata RASDAQ nivelul rulajelor a scazut fata de zilele trecute, ajungand la 0,7 mil. lei (180.000 de euro) in sedinta trecuta. Cea mai mare tranzactie din piata a fost inregistrata ieri de o tranzactie DEAL realizata pe actiunile celei mai mari companii romanesti de la Bursa, Petrom (SNP). Tranzactia s-a ridicat la circa 2,1 mil. lei (0,5 mil. euro), fiind transferat un pachet de 12,3 mil. de actiuni. Pretul de transfer a fost de 0,175 lei/actiune, cu 2,2% sub nivelul de referinta, de 0,179 lei/actiune.
Pe piata reglementata, cel mai mare rulaj a fost realizat tot de titlurile Banca Transilvania (TLV), valoarea acestuia ridicandu-se la 2 mil. lei (460.000 de euro). Printre cele mai cautate actiuni din piata s-au mai aflat si titlurile Erste Bank (EBS), BRD SocGen (BRD) sau Transgaz (TGN), acestea inregistrand pierderi de 4,2%, 5,3%, respectiv de 7,7%.
Transelectrica (TEL) a inregistrat din nou una dintre cele mai mici scaderi, de doar 0,9%, pe fondul unei lichiditati de doar 130.000 de lei (30.000 de euro). "Anul acesta rezultatele financiare nu o sa mai aiba niciun efect asupra pietei, chiar daca sunt bune sau proaste. Probabil ca bancile vor raporta rezultate bune pe anul trecut, insa nimeni nu mai crede in ele. Toata lumea asteapta rezultatele pentru primul trimestru din acest an si pana nu se va schimba tot sentimentul din piata, evolutia va ramane la fel. O singura companie cu rezultate bune nu va avea niciun impact", spune Masca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO