Burse - Fonduri mutuale

Ghergus, Confident: Optimismul din piata ar trebui sa fie mai temperat

Ghergus, Confident: Optimismul din piata ar trebui sa fie mai temperat
18.01.2010, 23:10 27

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri cu o scadere de0,6% la nivelul indicelui BET, cea mai mare corectie fiindconsemnata de indicele energetic BET-NG, care a pierdut 0,7%.

Societatilefinanciare au reusit in schimb sa urce cu pana la 1,1% fata decotatia de vineri, indicele BET-FI depasind nivelul de 27.700 depuncte. Brokerii apreciaza ca o crestere a Bursei de peste 10% indoar doua saptamani nu se justifica si sunt in favoarea uneievolutii mai temperate.

"O apreciere in ritmul celor din ultimele doua saptamani nu sejustifica. Cred intr-un trend pozitiv, dar mult mai ponderat decataprecierile din aceasta perioada. Nu cred ca exista premise pentruo astfel de crestere, in conditiile in care bugetul pare fantezist.Reducerea cheltuielilor nu este substantiala, iar veniturile suntincerte", a declarat Nicolae Ghergus, directorul general alsocietatii de intermediere Confident Invest.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai marecrestere la categoria societatilor financiare, de 2,3% fata dereferinta, urcand astfel pana la cotatia de 1,32 lei/actiune. Intop au urmat cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 1,5% sirespectiv 1,3% pe actiunile SIF Oltenia (SIF5). Titlurile SIFTransilvania (SIF3) au stationat la pretul de 0,785lei/actiune.

Actiunile Broker (BRK) au inregistrat cea mai mare crestere dinsectorul financiar, de 4,7% fata de cotatia de vineri, urcand lapretul de 0,245 lei/titlu.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) aupierdut 1,3% fata de referinta, in timp ce actiunile BRD austationat la pretul de 0,785 lei/actiune. La categoriainternational, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcatcu aproape 1,9%, cel mai mare avans dintre titlurile bancare.

"Optimismul ar trebui sa fie si el mai temperat. Chiar daca pepiata americana si pe pietele occidentale sunt asteptari mari cuprivire la rezultatele trimestriale, pe piata locala setranzactioneaza emitenti autohtoni. Cred ca vom vedea corectiiodata cu publicarea situatiilor financiare ale companiilor locale,iar evolutiile vor fi dupa caz", a adaugat Ghergus.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) auinregistrat o crestere de aproape 2% fata de nivelul de vineri, intimp ce actiunile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC)si Petrom (SNP) au coborat cu 2,5% si respectiv 0,7%. TitlurileTransgaz (TGN) au coborat cu 0,4%, la pretul de 185lei/actiune.

"Am mai avut astfel de perioade, in care lichiditatea a crescut,iar apoi Bursa a intrat intr-o evolutie plata. Cel mai bine pentrupiata ar fi o evolutie temperata, chiar daca acest lucru presupunecorectii", a adaugat Ghergus.

Valoarea tranzactiilor de ieri a depasit 11,5 mil. euro, pestejumatate din rulaj fiind desfasurat insa pe piata de obligatiuni,unde transferurile s-au ridicat la aproximativ 6,5 milioane deeuro. Volumul de tranzactionare a depasit 31 de milioane deactiuni, cele mai tranzactionate fiind titlurile Petrom, care acontinuat programul de rascumparare.

Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau iericresteri moderate de maximum 0,8% pe indicele britanic FTSE 100, inmedie cresterile fiind de aproximativ 0,5%.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF), care de la inceputulanului au inregistrat cresteri de peste 15% pe indicele BET-FI sis-au apropiat puternic de pragul de rezistenta de 30.000 depuncte.
  • Evolutia titlurilor Petrom (SNP), care inregistreaza cresteripe fondul programului de rascumparare desfasurat de companie, panain prezent fiind transferate 6,2 milioane de actiuni.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care de la inceputul anului au inregistrat cresteri sustinute, insaau redus din ritm in ultimele doua sedinte.
  • Evolutia actiunilor Broker (BRK), care au inregistrat ieri celmai mare avans din piata, pe fondul unor transferuri ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO