Burse - Fonduri mutuale

Gitenstein: Privatizaţi energia prin Bursă dacă vreţi să atrageţi investiţii

Gitenstein: Privatizaţi energia prin Bursă dacă vreţi să atrageţi investiţii

Mark Gitenstein (foto, în centru), ambasadorul SUA

Autor: Andrei Chirileasa

31.03.2011, 23:53 93

Discursul ambasadorului american, susţinut cu ocazia deschideriişedin­ţei de tranzacţionare de la Bursă, a cuprins afir­maţii dureprivind modul în care sunt administrate companiile de stat dinsectorul energetic, privind crearea celor două companii energeticenaţionale, precum şi privind donaţia realizată de Romgaz cătrebugetul de stat.

O mare parte din discursul său reia şi întăreşte temele lansateîn dezbatere în ultimele luni de reprezentanţii grupului americanFranklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP),care încearcă să convingă Guvernul să vândă pe Bursă pachete deacţiuni la companiile energetice de stat, la care FP este acţionarminoritar.

"De ce este piaţa de capital importantă? Nu poate existacreştere economică în lipsa unor rezerve energetice sigure şi ainfrastructurii necesare, iar sectorul energetic din România vanecesita noi investiţii semnificative pentru a putea deveni motorulşi nu o piedică în calea redresării economice a României", adeclarat Gitenstein, precizând că "acest lucru nu se va realizaatât timp cât aceste active aparţin unor întreprinderi de statconduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediulpolitic, care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este mai binepentru companie, ci în funcţie de interesele proprii".

El a arătat că Polonia este cel mai potrivit exemplu pentruRomânia privind modul în care privatizarea activelor statului prinintermediul pieţei de capital şi vânzarea de acţiuni cătrepopulaţie pot ajuta la dezvoltarea economiei, prin scădereapreţului la energie, accesul la mai multe resurse energetice, darşi construirea de autostrăzi şi poduri care ar contribui laapariţia de noi afaceri şi locuri de muncă.

"Polonia a reuşit nu oferind tratament preferenţial aliaţilorpolitici care să cumpere activele la o valoare sub preţul pieţei,ci folosindu-şi piaţa de capital.

Sub supravegherea unor manageri financiari respectaţi, acesteactive au fost oferite pe o piaţă transparentă şi deschisă celuicare a dat cel mai bun preţ. În cele din urmă, acţiunile multoradintre aceste companii de stat vor fi deţinute de către cetăţeniipolonezi de rând. Aşa ar trebui să se întâmple aici, în România.Românii obişnuiţi ar trebui să deţină aceste companii", a precizatGitenstein.

El a criticat apoi efortul actual de reorganizare a companiilorenergetice de stat în doi "campioni energetici naţionali" în loc săse analizeze opţiunea de a le privatiza total sau parţial. "Aşa cumam spune în America, acesta este un efort de "rearanjare aşezlongurilor de pe Titanic" pentru că nu ia în considerareproblema fundamentală a companiilor energetice de stat, faptul cănu sunt administrate cu adevărat ca nişte afaceri."

Gitenstein s-a referit şi la contractele preferenţiale oferitede Hidroelectrica în ultimii zece ani băieţilor deştepţi dinenergie, care au determinat pierderi semnificative de profit şiinvestiţii insuficiente în companie, dar şi la folosirea de cătreGuvern a companiilor de stat pe post de "puşculiţe", în cazuldonaţiei de 400 mil. lei de la Romgaz, pe care a calificat-o dreptun abuz.

Ambasadorul american s-a referit însă şi la listarea FonduluiProprietatea ca exemplu că "pe piaţa de capital şi chiar şi însectorul energetic din România se întâmplă şi unele lucruri bune".El a arătat că Fondul Proprietatea joacă un rol important prinprezenţa sa în consiliile de administraţie ale compani­ilorenergetice de stat.

"Reprezentanţii Fondului Proprietatea din consiliu trag larăspundere aces­te companii în cazul unor decizii gre­şite şi seasigură că guvernul acţionează în mod responsabil. De pildă, FondulProprietatea a contestat aşa-numita "donaţie" făcută de cătreRomgaz guvernului. Fondul Proprietatea a contestat şi ideea greşităde creare a "campionilor energetici", a explicat Gitenstein. El aarătat că prin transferul unor pachete de acţiuni în acestecompanii de la stat în portofoliile investitorilor privaţi, FondulProprietatea va avea mai mulţi aliaţi în lupta împotriva acestorabuzuri.


Mark Gitenstein
(foto, în centru), ambasadorulSUA, a deschis ieri şedinţa de tranzacţionare de la BVB susţinândun discurs despre necesitatea dezvoltării pieţei de capital prinprivatizarea marilor companii energetice. El crede că românilor artrebui să li se ofere şansa de a deţine acţiuni în acestecompanii:

"În Polonia există peste 1.500.000 de investitori individuali,cetăţeni polonezi de rând care se trezesc în fiecare dimineaţă,conduc până la locul de muncă şi câştigă un salariu. În Româniaexistă probabil mai puţin de 10.000 de mici investitori. Acestlucru trebuie să se schimbe."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO