Burse - Fonduri mutuale

Giugiumica, CA-IB: Stirile negative sunt incluse in preturi si chiar mai mult

Giugiumica, CA-IB: Stirile negative sunt incluse in preturi si chiar mai mult
19.05.2010, 23:04 33

Indicii Bursei de la Bucuresti au revenit ieri pe scadere, pefondul unor rulaje ceva mai reduse, in conditiile in care sibursele externe s-au mentinut in declin pe parcursul intregii zile.SIF-urile au pierdut aproape tot avansul de ieri, coborand cu 2,7%,in timp ce principalele 10 titluri din piata au inregistrat oscadere medie de 0,3%.

Brokeriisunt de parere ca stirile negative din ultima perioada venite atatde pe plan intern, cat si extern sunt deja incluse in preturile dela Bursa, dar ca investitorii asteapta sa vada o stabilizare asituatiei pentru a reintra la cumparare.

"Cred ca totul este deja inclus in preturi si chiar mai mult,dar avand in vedere caracteristicile Bursei si adancimea foartemica, suntem afectati mai mult. Sunt probleme si in Europa, dar eiau scazut mai putin, pe cand noi am inregistrat scaderi de 30-40%.Bursa va ramane volatila pana cand vom vedea niste semne destabilitate la nivel extern si intern. Piata este dominata deinvestitori locali, nu prea au mai ramas straini. Cred ca scaderilemasive sunt induse de investitori locali", spune Liviu Giugiumica,directorul general al firmei de brokeraj Unicredit CA-IBSecurities.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat un declin pronuntat,de 5,5%, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata, cu unrulaj de 11,2 mil. lei, urmate in top de actiunile SIF Transilvania(SIF3), care au pierdut 4%.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au inchis cu o corectie de 2,8%, intimp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au fost singurele careau marcat un avans, de 1,7%.

Actiunile Petrom (SNP) au urcat ieri cu 1,4%, cresteri maiconsemnand si actiunile Transelectrica (TEL), insa pe o lichiditatefoarte scazuta.

In sectorul bancar, actiunile BRD si Banca Transilvania (TLV) aufost tranzactionate la inchidere la acelasi nivel din sedintaprecedenta.

Corectii mai pronuntate au inregistrat actiunile TurbomecanicaBucuresti (TBM) si Dafora Medias (DAFR), care au pierdut 7,1% sirespectiv 5,3%.

"Nu l-am mai vazut pe Isarescu asa de trist niciodata indiscursurile sale si cred ca starea sa de spirit reflectaconditiile economice si financiare ale Romaniei. Nu stiu in cedirectie o va lua Bursa, eu sunt jumatate cash si jumatate actiuni.Cred ca odata cu punerea in aplicare a masurilor guvernului Bursase va opri din scadere. Pentru o revenire a cresterilor eu as dorisa vad un simt mai bun al cheltuielii banului public, adica baniiimprumutati sa se duca pe investitii, nu pe consum", spune NicolaeGhergus, directorul societatii de brokeraj Confident Invest.

Potrivit lui, desi masurile anuntate de guvern nu sunt derelansare a economiei, ci de adancire a declinului, acestea sunttotusi bune.

Seful Unicredit CA-IB Securities spune ca ar fi surprins dacamasurile anuntate de guvernanti pe plan local privind reducereacheltuielilor publice nu vor fi aplicate.

Bursele europene inregistrau la inchiderea sedintei scaderi depana la 2%, iar piata americana a deschis sedinta de ieri cuscaderi usoare, dupa ce a inchis anterior cu o scadere importanta,de peste 1%.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au revenit pescadere, cu un declin in medie de 2,7%, dupa numai o sedinta decrestere.
  • Evolutia actiunilor Alro Slatina (ALR), care a raportat unprofit net cu 85% mai ridicat pe primul trimestru din 2010.
  • Evolutia actiunilor Biofarm Bucuresti (BIO), dupa achizitiileconstante realizate de SIF-uri in ultimele saptamani.
  • Evolutia actiunilor producatorilor din domeniul textilelorBraiconf Braila (BRCR) si Vastex Vaslui (VASX), care au sarit iericu peste 17% fiecare.
  • Evolutia actiunilor Petrom (SNP), care au urcat ieri cu 1,4%,in ciuda scaderilor generalizate la nivelul pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO