Burse - Fonduri mutuale

În două zile s-au vândut acţiuni FP cât într-o lună

Autor: Roxana Pricop

22.12.2010, 23:45 28

Investitorii, brokerii şi foştii proprietari au luat cu asaltsediul Depozitarului Central luni şi marţi, ultimele două zile încare a mai fost posibil transferul acţiunilor Fondului Proprietateape piaţa "gri", fiind încheiate sute de tranzacţii, potrivit unorsurse apropiate Fondului. De acum înainte, miza se mută pe piaţadosarelor de despăgubire.

Săptămâna trecută, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare(CNVM), autoritatea de supraveghere a pieţei de capital, a anunţatcă până cel târziu 22 decembrie vor fi suspendate tranzacţiile cuacţiunile Fondului Proprietatea realizate direct la DepozitarulCentral. Tranzacţiile se vor relua începând din 25 ianuarie, cândFondul va fi listat la Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiileunei pieţe reglementate, transparentă şi cu o referinţă publică apreţului acţiunii, altfel spus, "opusul" pieţei unde s-autranzacţionat acţiunile FP din martie 2008 până pe 22 decembrie2010.

Anunţul Comisiei a crescut şi mai mult interesul pentruacţiunile Fondului. Unii dintre foştii proprietari au profitat deultimele zile de tranzacţionare pentru a vinde din acţiuni şi aface rost de bani de sărbători, brokerii au cumpărat fie în numepropriu, fie pentru clienţi, în timp ce investitorii au profitat deocazie pentru a investi, sperând că vor marca profit atunci cândFondul se va lista la Bursă. Astfel că în zilele de 20 şi 21decembrie au fost încheiate "sute de tranzacţii", potrivit unorsurse apropiate Fondului. Nivelul de tranzacţii înregistrat este unrecord, având în vedere că luna în noiembrie au fost încheiate 391de tranzacţii, fiind una dintre cele mai active perioade de lainstalarea noului administrator. Deşi au fost multe tranzacţii,preţul acţiunii nu a înregistrat o variaţie puternică, variind înjurul valorilor de 0,45-0,5 lei/titlu, potrivit informaţiilorobţinute de ZF de la persoane implicate în tranzacţii.

"Am vâdut din acţiunile pe care le deţin la începutul acesteisăptămâni pentru că nu vreau să risc şi nu sunt un speculator caresă stea să urmărească dacă va creşte sau va scădea preţul acţiuniiînainte de listare. Banii obţinuţi sunt destinaţi cheltuielilorpersonale", a spus Petru Brânză, care a primit acţiunile la Fond înurma unei asocieri cu un fost proprietar în procesul dedespăgubire.

Un alt acţionar, fost proprietar, a fost marţi, 21 decembrie, săse intereseze care sunt preţurile oferite pentru acţiunile Fonduluiîn faţă la Depozitarul Central.

"Până la urmă nu am vândut pentru că preţurile de 0,45-0,47lei/titlu sunt mici. Aştept să se listeze Fondul. Pe de o parte măbucur că s-a oprit tranzacţionarea pe piaţa gri pentru că mulţi aubeneficiat de nevoile financiare şi neştiinţa unor bătrâni", a spusel.

Paralel cu piaţa gri a acţiunilor FP s-a dezvoltat piaţadosarelor de despăgubire înregistrate la Autoritatea Naţionalăpentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) unde se "tranzacţionează"sute de dosare pe an. Această piaţa nu a fost afectată desuspendarea tranzacţiilor şi va oferi în continuare o poartă deintrare pentru investitori înainte de listarea Fondului.

Principalul motiv pentru care foştii proprietari îşi vânddosarele de despăgubire sunt anii de aşteptare şi nenumăratelevizite la ANRP fără nicio rezolvare. În mod surprinzător, odată ceintră în posesia speculatorilor, noile dosare îşi găsesc rapidrezolvare la ANRP, iar cei care le-au cumpărat primesc acţiuni laProprietatea deşi nu au nicio legătură cu procesul dedespăgubire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO