Burse - Fonduri mutuale

In goana dupa bani, agentii de vanzari din banci vand fonduri mutuale pe care nu stiu sa le explice

In goana dupa bani, agentii de vanzari din banci vand fonduri mutuale pe care nu stiu sa le explice

Unii dintre consultantii de vanzari din banci, care incearca sa-i convinga pe clienti sa-si plaseze banii in fonduri mutuale, nu inteleg cum functioneaza aceste produse de investitii

22.09.2009, 00:00 369

Daca un investitor, cu un disponibil de 1.000 de euro, incautarea unui plasament profitabil, s-ar adresa unei banci pentru acere informatii despre fondurile mutuale, ar afla de la ghiseulRaiffeisen ca VUAN-ul (Valoarea Unitara a Activului Net-pretul uneiunitati de fond) este "cifra de afaceri a fondului", de la ghiseulBCR ca "fondul monetar BCR Monetar aduce o dobanda lunara de 14%"(randamentul fondului in ultimele 12 luni este de 16,5%), de laghiseul OTP ca "fondul monetar OTP Comodis este cel mai sigurpentru ca nu a scazut niciodata", iar de la front desk-ul BanciiTransilvania ca "fondul de investitii BT Obligatiuni investeste, vadati seama, intr-un fond de investitii".

Sederea in fata ghiseului BRD ar fi fost cea mai scurta:investitorului i-a fost inmanata o oferta printata cu pachetulpromotional Tandem care combina plasamentul intr-un depozit cuinvestitia intr-un fond mutual BRD, fiindu-i prezentate rapidcomisioanele.

BCR, BRD, Raiffeisen, OTP si Banca Transilvania sunt cei maimari distribuitori de fonduri mutuale de pe piata romaneasca si,totodata, cei mai mari administratori.

Informatiile prezentate mai sus au fost primite ieri dereporterul ZF de la agentii ale celor cinci banci situate pe oartera importanta din Bucuresti.

Informatiile de la ghiseu sunt incomplete sauinexacte

Principalele deficiente constatate de ZF in procesul de vanzarea fondurilor mutuale prin intermediul unitatilor bancare aulegatura cu faptul ca investitorilor nu le sunt explicate indetaliu riscurile la care se expun investind intr-un fond. Maimult, acestora nu le este prezentat si explicat prospectul deemisiune al fondului. Personalul de vanzari nu cere informatiiclientului despre orizontul investitional si asteptarile derandament ale acestuia, avand deseori tendinta de a oferiexplicatii folosind termeni din lexiconul depozitelor bancare.

"Bancile sunt in plin proces de invatare. Avand in vedere ca nuvand aceste produse de foarte mult timp, este normal sa aparaanumite disfunctionalitati. Cred insa ca investitorii sunt corectinformati asupra riscului la care se expun", spune Radu Hanga,directorul general al societatii BT Asset Management.

Cu toate acestea, vanzarile de fonduri mutuale, in special celede fonduri monetare, au cunoscut un avant fara precedent anulacesta, doar in primele opt luni fiind atras aproape un miliard delei de la investitori. Cum depozitele bancare sunt principaleleplasamente ale fondurilor monetare, agresivitatea cu care bancile"au comercializat" aceste produse a sustinut avansul faraprecedent, si mai putin faptul ca investitorii informati audescoperit avantajele investitiei intr-un fond mutual.

"Cea mai mare parte din clientii fondurilor de investitii suntcomuni cu cei ai bancii. Este si firesc sa fie asa, avand in vedereca industria fondurilor se afla in stadiul de inceput", spuneMihail Ion, presedintele societatii de administrare RaiffeisenAsset Management.

Reprezentantii Erste Asset Management si cei ai BCR nu au pututfi contactati pentru a comenta distributia bancara a fonduriloradministrate.

"Nu va recomand fondurile de actiuni, nimeni nu mai areincredere in Bursa"

Teoretic, alegerea unui fond mutual se realizeaza in functie degradul de risc la care este dispus investitorul sa se expuna, deorizontul investitional si de asteptarile de randament, de scopulinvestitiei. Practic, forta de distributie din banci vinde exclusivfonduri monetare si de obligatiuni, chiar daca profilul de risc alinvestitorul se preteaza pentru un fond de actiuni.

"Nu va recomand fondurile de actiuni pentru ca Bursa a scazut sinimeni nu mai are incredere in Bursa", spune vanzatorul Raiffeisen,"BCR Dinamic si BCR Expert (n.red. - fonduri cu actiuni inportofoliu) nu vi le recomand", explica vanzatorul BCR.

Doar persoana aflata la ghiseul OTP a intrebat investitorul "catvrea sa riste" si i-a prezentat caracteristicile fondurilor mairiscante, fara insa a putea intra in detalii despre actiunile incare investeste fondul OTP Avantis.

Restul vanzatorilor au prezentat fondurile monetare ca peproduse foarte sigure si cu grad de risc zero. Niciuna dintrepersoanele de vanzari nu a explicat ca fondurile mutuale, chiar sicele de plasamente monetare care au un grad scazut de risc, nu suntgarantate, spre deosebire de plasamentele in depozite.

Doar la o singura banca (Raiffeisen), si s-a spus investitoruluica poate consulta prospectul de emisiune al fondului, fiind rugatsa intre pe site-ul administratorului. Cu toate acestea, vanzatorulRaiffeisen nu a stiut sa explice in ce depozite, obligatiuni siactiuni investesc fondurile administrate de societatea din grupulomonim, desi acestea erau facute publice pe site-uladministratorului.

"Nu puteti sti decat peste un an in ce actiuni investestefondul. Uitati pe site raportul anual pe 2008", spune consultantulRaiffeisen dand cu ochii de raportul semestrial de administrare pe2009 al fondului Raiffeisen Confort. "Si doar foarte rar se publicasi rapoarte semestriale".

Administratorii au obligatia de a pune la dispozitiainvestitorilor rapoartele anuale si semestriale de administrare afondurilor. Desi bancile distribuie si fonduri mutuale, alteledecat cele administrate de societati din cadrul propriului grup,niciunul dintre vanzatori nu a facut referire la ele si nici nu aputut da detalii atunci cand a fost intrebat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO