Burse - Fonduri mutuale

În piaţă nu este o atitudine puternică la cumpărare

În piaţă nu este o atitudine puternică la cumpărare
06.07.2010, 23:15 16

Bursa locală a închis şedinţa de ieri în scădere pe indiceleprincipal al pieţei, BET, care grupează cele mai lichide zecetitluri, cu o corecţie de 0,9%, coborând astfel la nivelul de 4.800de puncte. Cea mai mare scădere din piaţă a fost însă înregistratăde indicele energetic BET-NG, care a pierdut peste 1,1% faţă dereferinţă. Societăţile financiare, grupate sub indicele BET-FI, aureuşit însă să închidă în urcare, cu un avans de peste 2,1% faţă deşedinţa de luni, urcând aproape la nivelul de 20.900 de puncte.

"Singura justificare pentru aprecierile de astăzi (ieri -n.red.) este faptul că s-au realizat preponderent tranzacţiispeculative. Din această cauză s-a văzut şi o evoluţie separată pesocietăţile financiare, care sunt cel mai bine corelate cuevoluţiile pieţelor externe, care ieri au revenit puternic pe plus,după pauza de luni de pe piaţa americană", a declarat GabrielNecula, directorul adjunct de tranzacţionare al societăţii deintermediere Prime Transaction.

Cel mai mare avans la categoria societăţilor financiare a fostconsemnat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu peste3,3% faţă de referinţă, depăşind nivelul de 1,25 lei/unitate.În topau urmat aprecierile SIF Moldova (SIF2), cu un avans de 2,6% şi SIFBanat-Crişana (SIF1), care au urcat cu aproape 2% faţă dereferinţă. Cea mai mică apreciere la această categorie a fostconsemnată de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au avansat cudoar 0,8% faţă de cotaţia de luni.

"Nu există o atitudine puternică la cumpărare din parteainvestitorilor, iar nivelurile de rezistenţă sunt încă în vigoareşi la cum evoluează piaţa, sunt slabe şanse să le depăşească. Caatare, nu cred că aprecierile sunt un semnal de creştere pe viitor.De altfel, mă aştept la o evoluţie neutră, cel puţin până săptămânaviitoare", a adăugat Necula.

Spre deosebire de SIF-uri, titlurile bancare au închis înscădere, cea mai mare corecţie din sector fiind consemnată deacţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au pierdut 2,1% faţă dereferinţă. Titlurile BRD au închis în scădere, cu o corecţie depeste 0,9%, înregistrând de asemenea cel mai mare rulaj din piaţă,de peste 2,9 lei/unitate.

Valoarea totală a transferurilor din şedinţa de ieri s-a ridicatla peste 4,4 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare de peste 30,5milioane de acţiuni.

În sectorul energetic, cea mai mare scădere a fost consemnată detitlurile societăţii naţionale de transport de gaze naturaleTransgaz (TGN), care au coborât cu peste 2,2% faţă de referinţă.Titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au pierdut ieripeste 0,3%, coborând la preţul de 0,297 lei/unitate.

"Principalul factor care ar putea mişca piaţa locală esteevoluţia pieţelor externe, care ar putea mişca bursa locală fieîntr-un sens, fie în celălalt. În rest nu cred că există factoriinterni care să nu fi fost deja incluşi în preţ. În piaţă esteastfel o stare de aşteptare, cel puţin până la rezultatelefinanciare semestriale", a continuat Necula.

Principalele pieţe externe evoluau puternic pe creştere ieri,cel mai mare avans din regiune fiind consemnat de indicele francezCAC 40, care urca cu peste 3,2%. Indicele regional european EuroStoxx 50 înregistra şi el o creştere de 3,2%.

De urmarit astazi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care se păstreazăpe plus, pe fondul evoluţiilor pozitive ale pieţelor externe.
  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care revin pe scădere, cu corecţii ceva mai pronunţate.
  • Evoluţia societăţilor de utilităţi, în special Transgaz (TGN),care ieri au înregistrat cea mai mare scădere din sectorulenergetic.
  • Evoluţia titlurilorcompaniilor din sectorul construcţiilorutilitare, Condmag Braşov (COMI) şi Dafora Mediaş (DAFR), carerevin pe creştere.
  • Evoluţia titlurilor Armax Gaz (ARAX), care înregistreazăaprecieri susţinute, pe rulaje în creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO