Burse - Fonduri mutuale

In plina euforie pe Bursa, brokerii indeamna la prudenta

In plina euforie pe Bursa, brokerii indeamna la prudenta
10.01.2010, 23:10 25

Bursa de la Bucuresti nu a reusit sa-i convinga pe brokeri de oevolutie pozitiva in urmatoarea perioada, acestia fiind de parereca nivelul scazut al volumelor de tranzactionare de saptamanatrecuta da mai degraba impresia unor aprecieri speculative.

"Prima saptamana de tranzactionare a inregistrat cresterisurprinzatoare, insa pe fondul unor tranzactii reduse, tipiceinvestitorilor speculativi. In perioada urmatoare, daca vom vedea ocrestere a volumelor pe o piata in scadere, va fi clar caaprecierile de saptamana trecuta au fost sustinute de investitorispeculativi", a explicat Darie Moldovan, directorul detranzactionare din cadrul Broker Cluj. In sedinta de vineri,indicele BET s-a apreciat cu aproape 1,6% fata de referinta, fiindde altfel cea mai mare crestre dintre indicatorii BVB. Peransamblu, indicele primelor zece cele mai lichide titluri a urcatin prima saptamana de tranzactionare cu circa 8,3% fata de utlimacotatie din decembrie.

Cresterea a fost sustinuta in principal de aprecierea titlurilorbancare BRD si a actiunilor Petrom (SNP), care au urcat vineri cu3,6% si respectiv 3,3% fata de referinta. De altfel, in primelecinci sedinte de tranzactionare din acest an, cei doi emitenti auinregistrat cresteri de aproximativ 12%, fiind printre cele maimari din piata.

Cea mai mare apreciere din aceasta perioada au inregistrat-oinsa actiunile Altur Slatina (ALT), care s-au apreciat cu 21% fatade referinta.

"In momentul de fata, cred ca avem de a face cu un optimismexagerat din partea investitorilor, atat pe piata locala, cat si pepietele externe. Vor incepe insa sa se intrebe daca cresterile dinultimele noua luni sunt intr-adevar sustenabile, si astfel esteposibil sa vedem ceva corectii in piata. Ar fi de preferat oconsolidare la aceste niveluri in perioada urmatoare, pe fondulcresterii volumelor de tranzactionare", a apreciat Liviu Avram,fostul director de tranzactionare la Piraeus Securities.

In prima saptamana de tranzactionare societatile financiare,grupate sub indicele BET-FI, au urcat cu peste 6%, depasind nivelulde 25.000 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO