Burse - Fonduri mutuale

In urmatoarele zile vom vedea corectii mai ample la Bursa, cred brokerii

In urmatoarele zile vom vedea corectii mai ample, cred brokerii
07.02.2010, 23:08 87

Brokerii apreciaza pentru urmatoarele doua sedinte o accentuarea corectiilor in piata, precum si o crestere a volumelor detranzactionare, pe masura ce investitorii isi marcheazaprofiturile, nefiind excluse si iesiri ale investitorilorinstitutionali de pe piata locala.

"Neasteptam de mult la corectii, iar asteptarile privind majorareapragului de detinere la SIF-uri a intarziat aparitia scaderilor inpiata. Daca nu au venit cand trebuia, odata cu corectiile de pepietele externe, acum ma astept sa vedem scaderi ceva mai violente,pe fondul marcarii de profit", a declarat Octavian Dragolea,directorul sucursalei din Bucuresti a societatii de intermediereIFB Finwest Arad.

Bursa de la Bucuresti a inregistrat vineri scadericonsiderabile, in special la nivelul societatilor financiare(SIF-uri), care au pierdut aproape 4,3% fata de referinta. Sirestul indicilor au marcat corectii puternice, de 2,7% pe BET sirespectiv 2,4% pe indicele energetic, BET-NG. Valoareatranzactiilor din sedinta de vineri a depasit 26,1 mil. euro, daraproape jumtate din rulajul pietei a fost realizat pe piata deobligatiuni. Volumul de tranzactionare a depasit 63,4 milioane detitluri, cele mai tranzactionate actiuni fiind SIF Oltenia (SIF5)si SIF Transilvania (SIF3).

Titlurile SIF3 au inregistrat cea mai mare corectie la categoriasocietatilor financiare, de 5,2%, restul SIF-urilor consemnadscaderi de peste 4% fiecare.

"Cred ca in urmatoarele doua zile vom vedea corectii ceva maiample dupa care ma astept ca amploarea scaderilor sa se reduca. Dealtfel cred ca vom vedea o inversare de trend pe piata locala, inconditiile in care principalele piete externe inregistreaza scaderide ceva vreme", a adaugat Dragolea. Pietele bursiere europene auinchis vineri in scadere, indicele paneuropean Euro Stoxx 50coborand cu 2,8% fata de referinta. De altfel, si indicele americanDow Jones a fost aproape de minus, dupa ce in sedinta de joi apierdut peste 3%.

Vineri s-au inregistrat scaderi de amploare si in sectorulbancar, titlurile BRD si cele ale Bancii Transilvania (TLV)coborand cu peste 2% si respectiv 3,4% fata de referinta. Si lacategoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank(EBS) au pierdut 3,5% fata de cotatia de joi. "In ultimele douasedinte am vazut iesiri din piata si din partea unor investitorimari, pe fondul vanzarilor puternice pe Banca Transilvania, SIFOltenia si inca cateva societati", a mai spus Dragolea.

In sectorul energetic, actiunile companiei petroliere OMV Petrom(SNP) au inregistrat cea mai mare corectie dintre societatileenergetice, de aproape 5,4%, coborand astfel la pretul de 0,264lei/actiune.

Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN)au pierdut 2,5% si respectiv 2% fata de referinta.

Cea mai mare corectie din piata in sedinta de vineri a fostinregistrata de titlurile Comcm Constanta (CMCM), care au coboratcu peste 9,3% fata de referinta.

Doar doua societati au reusit vineri sa inchida pe plus,respectiv Mefin Sinaia (MEF) si Oil Terminal Constanta (OIL), careau urcat cu 2,2% si respectiv 0,4% fata de cotatia de joi.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care in ultimeledoua sedinte au accelerat corectiile si au pierdut peste 5% lanivelul indicelui BET-FI.
  • Evolutia titlurilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), cares-au tranzactionat in scadere chiar si in cadrul tranzactiilor detip deal.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), careinregistreaza scaderi sustinute, pe fondul rezultatelor in scaderepublicate de societate.
  • Evolutia pietei bursiere americane, care in ultima sedinta arevenit pe plus, dupa o corectie de peste 3% pe indicele DowJones.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO