Burse - Fonduri mutuale

Inca 5% castig pentru investitori

25.01.2005, 00:00 14

Valul cresterilor de la Bursa se poate spune ca s - a transformat intr-un tsunami, tinand cont si de  aprecierile de pe parcursul sedintei de ieri. Indicii BET si BET - FI au mai castigat cate 5%, urcand deja nivelul cresterilor din acest an la peste 30%.
Indicele BET a urcat in mai putin de o luna de tranzactionare cu peste 36%, o crestere pe care nimeni la finalul anului trecut nici macar nu visa sa se realizeze intr-o perioada atat de scurta de timp, lucru pe care il recunosc  toti analistii si brokerii. Actiunile celei mai mari companii de pe bursa, Petrom Bucuresti, au castigat ieri aproape 8%, de la inceputul anului, aprecierea titlurilor fiind de peste 35%, in conditiile in care aceste actiuni au fost si suspendate de la tranzactionare pe parcursul catorva sedinte, e drept atunci inregistrandu-se si usoare scaderi pe piata. Titlurile BRD sunt la o cotatie record de 52.000 lei/actiune, in crestere cu 38% la nivelul pretului de inchidere de ieri. O crestere de peste 33% de la inceputul anului au inregistrat si actiunile Bancii Transilvania.
O data cu cresterea preturilor a crescut si volumul transferat, tranzactii zilnice de peste 10 milioane de euro, in conditiile in care  practic pe Bursa sunt aceleasi companii de anul trecut, nemaiconstituindu-se intr-o eveniment de referinta pentru  Bursa de Valori.
 In ciuda cresterilor importante ale valorii tranzactiilor, brokerii spun ca aceste rulaje se datoreaza mai mult miscarilor de pe o actiuni pe alta sau de pe un portofoliu pe altul. "Banii noi care intra pe piata din partea investitorilor straini reprezinta circa 15 - 20% din valoarea tranzactiilor zilnice. Foarte multe tranzactii sunt miscari de pe o actiuni pe alta. Se marcheaza profitul pe o actiune, se intra pe alta." a comentat Grigore Chis, director de tranzactionare la societatea de brokeraj SSIF Broker.
Brokerii considera ca eventuale justificari ale cresterilor preturilor  prin prisma potentialului de crestere al rezultatelor companiilor in viitor  nu isi au rostul. " In momentul acesta, piata nu mai are nimic de-a face nici cu realitatea bursiera, nici cu realitatea economica. Iar potentialul de crestere este in ecran de trei saptamani." a spus Chis, care a adaugat ca in opinia lui, toate companiile de la categoria I sunt supraevaluate.
Analistii sustin ca aprecierile din ultima perioada sunt mai ales speculative. " In opinia mea, cresterile din ultima perioada pentru multe din companii nu mai au cauze fundamentale (legate de valoarea intrinseca a companiilor), cisunt preponderent speculative. Pe de alta parte, nu sunt in nici un caz deacord cu ideea ca firmele romanesti nu pot fi comparate cu cele din pieteledezvoltate pentru ca potentialul de crestere este diferit. Este adevarat cateoria spune ca firmele (chiar din sectoare diferite) sunt comparabile inmasura in care au acelasi profil de risc, potential de crestere si cashflow. In cazul in care acest lucru nu e valabil si e clar ca e aproapeimposibil sa gasesti doua firme cu profil de risc, crestere si cash flowidentic, exista posibilitatea de a ajusta pentru diferente,chiar daca demulte ori aceste ajustari sunt subiective. Argumentele de genul celui demai sus suna suspect de asemanator cu cele folosite de unii analisti intimpul a ceea ce s-a numit 'the dot.com bubble' si anume ca masurileclasice nu pot fi folosite in cazul companiilor de acest fel pentru ca estevorba de un alt model de business, etc. Ce a urmat stim cu totii... " a comentat Bogdan Campianu, directorul departamentului de analiza de la Raiffeisen Capital &  Investment.
Cresterea pietei peste cele mai optimiste asteptari  nu se poate constitui insa intr-un motiv de bucurie pentru cei care se gandesc sa intre pe piata in aceste momente. Majoritatea brokerilor recunosc ca nu stiu in aceste momente ce sfaturi sa dea investitorilor, daca sa vanda sau sa cumpere. Si chiar daca nu se astepta tocmai pentru perioada imediat urmatoare la corectii drastice, o perioada de scadere cu siguranta va veni, si cand va veni,  aceasta corectie se va intinde pe o perioada mai  lunga de timp.
Caseta



SIF Oltenia a vandut BRD si Compa
SIF Oltenia a vandut ieri un pachet de peste 1,2 milioane de actiuni BRD, in cadrul unor tranzactii de peste 62,7 miliarde de lei (1,6 milioane de euro). Tot ieri, Oltenia a vandut si un pachet de 5,1% din actiunile Compa, pentru 60 miliarde de lei (1,5 milioane de euro).



Piata RASDAQ
Aproape jumatate din rulajul total de pe RASDAQ a fost realizat de actiunile unui singur emitent,  operatorul portuar Comvex Constanta.
Ieri s-a transferat un pachet total de actiuni Comvex reprezentand 4,8% din capitalul social al companiei. La nivelul pretului de inchidere, de 204.000 lei/actiune, titlurile Comvex au castigat 20%.  Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni a fost de 42,7 miliarde de lei (1,1 milioane de euro).
Chiar si in conditiile suspendarii de la tranzactionare a jumatate din companiile listate pe RASDAQ si tranzactionate pe platforma Bursei de Valori, lichiditatea pe bursa RASDAQ a crescut, datorita mai ales tranzactiilor realizate cu actiunile Comvex, rulajul total derulat ieri depasind 84,9 miliarde de lei (2,2 milioane de euro).
La Categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila, cu transferuri de 22,2 miliarde de lei (0,5 milioane de euro. Actiunile Braiconf au pierdut ieri 1,1%,  ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 83.500 lei/actiune. Pe parcursul sedintei, titlurile au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 79.000 lei si 84.500 lei/actiune.
Actiunile companiei Asirom Bucuresti  au castigat peste 12%, aprecierea importanta de pret fiind insotita si de o crestere a lichiidtatii. Cu aceste titluri s-au realizat tranzactii de 3,6 miliarde de lei (94.000 euro). Cotatia Asirom a urcat ieri pana la un nivel maxim de 5.700 lei/actiune, inchiderea facandu-se la un pret cu 200 lei mai redus.
Dintre companiile listate in cadrul categoriei de Baza, cel mai rulaj l-au realizat titlurile societatii Confectii Vaslui. Pe fondul unor tranzactii de 3,8 miliarde de lei (98.000 euro), actiunile Confectii au pierdut ieri 5%. Aceste titluri au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 4.550 lei si 4.950 lei/actiune, in timp ce pretul de la inchidere a fost de 4.700 lei/actiune.
Tranzactii de peste 1 miliard de le s-au mai derulat cu actiunile societatilor Iproeb Bistrita, Conpet Ploiesti si Ardaf Cluj - Napoca.
Titlurile Iproeb au fost cotate la finele sedintei la un pret de 11.200 lei/actiune, in crestere cu 5,6% fata de cotatia precedenta. Actiunile Conpet au fost tranzactionate la un curs mediu in jurul a 127.000 lei/actiune, pret cu 2,3% mai ridicat decat cel de vineri. Cea mai mare parte a actiunilor Ardaf au fost tranzactionate la pretul de 1.200 lei/actiune, cotatia medie urcand ieri cu 1,6%.
Toti cei trei indici care urmaresc companiile de pe RASDAQ au inregistrat ieri cresteri. Indicele RASDAQ - C care urmareste toate companiile listate pe aceasta bursa a urcat cu 1,7%. Aprecierile celorlalti doi indici, RAQ - I si RAQ - II, au fost de 0,6%, respectiv 4,9%. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO