Burse - Fonduri mutuale

Inca o zi de liniste pe piata

25.03.2004, 00:00 12



Valoarea tranzactiilor a scazut din nou ieri , operatiunile de ieri insumand 37,1 miliarde lei. Brokerii asteapta revenirea la tranzactionare a actiunilor Petrom, cele care au tras piata in sus saptamana trecuta.



Petrom a fost oprita de la tranzactionare in ultimele zile pentru definitivarea operatiunii de majorare cu 68,6 miliarde lei a capitalului social. Majorarea reprezinta valoarea unor terenuri incluse in capitalul social ca aport al statului, numarul de actiuni urmand sa se modifice de la 38.210.381.859 la 38.279.043.788.



Actiunile Bancii Transilvania au fost cotate la inchidere la 6.800 lei/actiune, la cotatia respectiva fiind derulate apropae toate tranzactiile din a doua parte a zilei.Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile bancii au castigat 0,7%. Banca Transilvania a fost cea mai tranzactionata ieri, valoarea operatiunilor fiind de 7,1 miliarde lei.



Titlurile celeilalte banci de la Bursa, BRD Bucuresti, au pierdut insa 2,2%, ultima tranzactie a zilei realizandu-se la de 26.700 lei/tiltu. Pe parcursul zilei, tendinta a fost de scadere, cotatia atingand aproape de inchidere chiar 26.300 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 4 miliarde lei.



Cotatia SIF Oltenia la inchidere nu a inregistrat modificari fata de cea de marti, pretul de inchidere fiind de 3.600 lei/actiune. Un pachet de 189.000 actiuni a fost transferat la pretul de 3.650 lei/actiune in prima parte a zilei, in sedinta precedenta un pachet de 125.000 actiuni fiind transferat la aceasi cotatie si aproximativ in jurul aceleiasi ore. Transferurile de ieri au totalizat 5,1 miliarde lei.



O evolutie mai buna au avut actiunile Aerostar Bacau care au inregistrat o apreciere de 3,8%. Pretul la inchidere a fost de 38.000 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a depasit 792 milioane lei.



Pe fondul unor transferuri reduse de 162 milioane lei, cotatia producatorului de tevi Artrom Slatina a avansat cu 5,5%, ultima tranzactie realizandu-se la un maxim al ultimilor sase ani de 15.500 lei/actiune. Artrom a convocat pentru 14 aprilie Adunarea Generala a Actionarilor, in vederea aprobarii rezultatelor financiare anuale.



Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures au urcat cu 2,7%, valoarea operatiunilor fiind de 1,6 miliarde lei. Pretul maxim atins pe parcursul zilei a fost de 3.850 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 3.800 lei/actiune.





Galenica va iesi de la Sicomed



Producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti a anuntat ca Galenica North-East va transfera actiunile detinute in capitalul actionarului majoritar al Sicomed, Venoma Holdings, un vehicul de investitii care detine 58% actiunile din Sicomed. Pachetul de actiuni Venoma va fi preluat de ceilalti doi actionari, fondurile de investitii Black Sea Fund, administrat de Global Finance si Fondul Roman Post-Privatizare administrat de GED Capital. Galenica North-East este tot un vehicul de investitii, apropiat producatorului grec de medicamente Galenica.





Piata Rasdaq



Cele mai tranzactionate de la Bursa Electronica RASDAQ actiuni au partinut din nou Bancii Comerciale Carpatica din Sibiu, transferurile realizate insumand 5,3 miliarde lei.



Titlurile bancii erau cotate la inchidere la 32.500lei/tiltu, valoarea maxima inregistrata ieri. Cotatia medie a pierdut, insa, 0,86%. In ultima perioada actiunile Bancii Carpatica au fost tranzactionate intens, una din explicatii fiind legata de intentia conducerii bancii de a lista actiunile la Bursa de Valori.



Actiunile Rompetrol SA (Vega) au pierdut 5,99%, ultima tranzactie a zilei derulandu-se la 810 lei/actiune. Valoarea operatiunilor a fost de 749 milioane lei. Rompetrol SA (Vega) detine o participatie de 18% in cadrul Rompetrol Rafinare, cele doua companii apartinand grupului petrolier Rompetrol. Rompetrol Rafinare urmeaza sa fie listata la Bursa de Valori, incepand cu data de 5 aprilie, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 1.000 lei.



Actiunile producatorului de ulei Unirea Iasi au facut obiectul a noua tranzactii realizate la un pret identic de 1.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 713 milioane lei, iar cotatia medie a urcat cu 3,77%. Compania a reprogramat Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor pentru data de 6 aprilie. Initial, adunarea resoectiva era convocata la data de 31 martie. Pe ordinea de zi se gaseste si aprobarea situatiilor financiare pe anul trecut. Unirea Iasi este controlata de grupul Cereol Holding, care detine 80,9% din numarul total de actiuni.



Producatorul de incaltaminte Banatim Timisoara a fost tranzactionat pe tot parcursul zilei la un maxim istoric de 4.500 lei/actiune. Valoarea totala a celor patru tranzactii realizate a fost de 410 milioane lei. Aprecierea medie a fost de 4.6%.Compania a hotarat, in urma Adunarii Generale a Actionarilor din data de 12 martie, sa distribuie actionarilor inscrisi in Registrul Actionarilor la data de 29 februarie dividende brute in valoarea totala de peste 1,2 miliarde lei. Valoarea dividendului brut pe actiune este de 263,16 lei, ceea ce reprezinta un dividend net de 250 lei/actiune pentru persoanele fizice, respectiv 236,84 lei/actiune pentru persoanele juridice. La sfarsitul lunii februarie, doi din actionarii principali ai Banatim, Vajna Dorina si Bogosel Aurelia si-au majorat participatiile in cadrul companiei, ajungand sa detina in prezent fiecare peste 9% din numarul total de actiuni.



O valoare maxima pentru ultimele 12 luni au atins si actiunile producatorului de mase plastice Napochim Cluj - Napoca. Titlurile societatii au atins ieri un pret maxim de 2.200 lei/titlu, in crestere medie cu 17,6%. Operatiunile realizate au insumat 215 milioane lei. Actioanarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor cu o participatie de 51,1%. Napochim a convocat AGA pentru data de 26 martie, urmand sa se discute si modul de repartizare a profitului net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO