Burse - Fonduri mutuale

Inca un vanzator mare pe SIF Moldova

14.01.2009, 17:32 28

Firma Amattis din Galati, care se regaseste pe lista firmelor care actioneaza in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu emisa de conducerea SIF Moldova (SIF2), a vandut in sedinta de marti un pachet de 530.000 de actiuni SIF2 pentru 306.000 de lei (72.000 de euro).

In ultima saptamana, o alta firma din Galati, Revan Com, a vandut circa 2 milioane de actiuni SIF Moldova, la preturi cuprinse intre 0,55 si 0,6 lei/actiune. Pachetele de actiuni vandute de cele doua companii reprezinta aproape 0,5% din capitalul SIF Moldova.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat in noiembrie pe omul de afaceri Catalin Chelu pentru depasirea pragului de detinere la SIF Modova si SIF Oltenia si l-a somat sa-si vanda participatiile care depasesc 1%.
Potrivit raportarilor emise de conducerile SIF2 si SIF5, Chelu controleaza 9,89% din actiunile SIF Oltenia, impreuna cu 25 de firme si patru persoane fizice, iar la SIF Moldova detine 8,54% din capital, alaturi de trei persoane fizice si 30 de firme, printre care Revan Com si Amattis.
Contactat recent de Ziarul Financiar, Catalin Chelu a negat ca ar avea legatura cu firmele respective si cu vanzarile de la Revan Com si si-a reafirmat ideea ca nu actioneaza concertat cu societatile la care face referire institutia de reglementare a pietei.
Chelu a fost dat afara din Consiliul de Administratie al SIF Moldova, la sfarsitul anului trecut, la cererea CNVM, dupa ce tot institutia a respins numirea omului de afaceri in functia de presedinte al Consiliului de Administratie.
In conditiile in care in 2008 titlurile celor doua societati de investitii financiare au pierdut peste 80% din valoare, omul de afaceri si persoanele cu care este acuzat ca actioneaza concertat in cadrul acestora ar pierde circa 73 mil. euro daca CNVM ar dispune vanzarea pana la limita de 1% la preturile din prezent.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO