Burse - Fonduri mutuale

Inceput de aprilie verde

04.04.2005, 19:12 13

Prima zi din aprilie a adus noi reveniri ale preturilor de la Bursa. Indicii BET si BET-C au mai urcat cu cate 3%, iar SIF-urile au avut, de aceasta data, o revenire peste cea a pietei, castigand in medie peste 5%.
Brokerii se asteapta ca piata sa se stabilizeze in perioada urmatoare, neexcluzand totusi aparitia unor corectii negative in ultimele doua saptamani din aprilie pe fondul chestiunii privind majorarea impozitului pe castiguri de capital, masura anuntata pentru 1 mai. "Piata se indreapta spre o stabilizare in saptamanile urmatoare si de altfel, ca tendinta generala, pana prin mai - iunie. In a doua jumatate a lunii este posibil sa se inregistreze o volatilitate ridicata, dar eventualele corectii negative care ar putea aparea nu vor fi de o amploare similara cu scaderile de luna trecuta", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Alti brokeri nu cred intr-o scadere a pietei pe final de luna din cauza problemei cu impozitul pe tranzactii bursiere. "Din cauza acestei chestiuni - impozitul, daca nu apar alte reglementari noi privind majorarea lui, vom asista la finalul lunii eventual la o stagnare a preturilor fata de nivelurile la care actiunile vor ajunge dupa cresterile de pe parcursul acestei luni", considera Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest. "In opinia mea, era mult mai simplu ca impozitul sa fie majorat treptat de la 1% la 3% sau chiar la 5% in conditiile existente dinainte, fara sa se mai complice situatia cu alte lucruri precum pro rata temporis, astfel incat Executivul sa aiba timp pana la 1 ianuarie 2006 sa pregateasca cum trebuie aceasta crestere a impozitului. Prin majorarea de impozit vor fi afectati mai ales speculatorii, adica cei care dau lichiditate pe termen scurt pietei si practic cei care dau ''viata'' Bursei", a adaugat Rusu.
El spune ca piata va creste in aprilie, dar crede ca e posibil sa mai apara o corectie la nivelul Bursei pe parcursul acestei saptamani.
Actiunile Rompetrol Rafinare au urcat vineri cu 8,5%, inchizand la 980 lei/actiune. Aceste titluri au fost cele mai tranzactionate in piata, cu un rulaj de 49,6 miliarde de lei ( 1,3 milioane de euro).
Cu actiunile Petrom si BRD s-au derulat si tranzactii speciale. Ultima din cele doua operatiuni de acest gen care a implicat titlurile Petrom s-a perfectat la 3.750 lei/actiune, valoarea tranzactiilor speciale cu aceste actiuni fiind de 11,9 miliarde de lei (0,3 mil. euro). Tranzactia speciala derulata cu actiunile BRD s-a facut la 50.000 lei/actiune, valoarea operatiunii fiind de 9,1 miliarde de lei (0,2 mil. euro).

SIF Oltenia a vandut actiuni de peste 3 mil. euro
SIF Oltenia a vandut pachetul de 1,72% pe care-l detinea in cadrul Azomures, prin intermediul unor tranzactii a caror valoare totala a depasit 0,7 milioane de euro. Oltenia a mai castigat 2,1 milioane de euro din vanzarea pachetului de 0,22% din actiunile Mittal Steel Galati catre Mittal Steel Holdings. Societatea si-a lichidat luna trecuta si participatia detinuta la Componente Auto Topoloveni, pentru 480.000 de euro (vezi pagina 7).


Piata RASDAQ
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au fost cele mai tranzactionate titluri din prima sedinta a lunii aprilie, realizand un rulaj de peste 3,3 miliarde de lei (90.000 de euro).
Volatilitatea actiunilor Socep a fost insa destul de redusa, preturile de tranzactionare incadrandu-se intre 3.570 lei/actiune si 3.750 lei/actiune. In aceste conditii cursul a inregistrat o apreciere modesta, de doar 0,3%, cotatia de inchidere fiind stabilita la 3.710 lei/actiune.
O apreciere mai semnificativa au inregistrat actiunile Rompetrol Bucuresti (VEGA), care au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 603 lei/actiune, in crestere cu 4% comparativ cu ziua precedenta. Evolutia cursului nu a fost insa dublata de o lichiditate ridicata, valoarea tranzactiilor situandu-se sub 400 de milioane de lei (10.500 de euro).
La categoria de baza, cel mai tranzactionat emitent a fost Iproeb Bistrita, cu transferuri care au depasit 1,2 miliarde de lei (32.500 de euro). Pretul de tranzactionare al titlurilor Iproeb a scazut in prima parte a sedintei pana la un minim de 10.000 lei/actiune, insa pe masura ce cumparatorii au devenit mai activi, pretul s-a redresat, inchizand la 11.500 lei/actiune. Cresterea a fost totusi mica comparativ cu sedinta anterioara, doar 0,9%.
Iproeb Bistrita are ca obiect de activitate producerea de fire si cabluri electrice si optice izolate. Principalii actionari ai societatii sunt Electromontaj, cu 28,3% din actiuni, si asociatia salariatilor, care detine aproape 20% din actiuni. Capitalizarea bursiera a societatii este, in prezent, de aproximativ 11,3 milioane de euro.
Titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti au avut din nou o sedinta modesta din punct de vedere al lichiditatii, cu un rulaj de aproximativ 827 de milioane de lei (22.000 de euro). Volatilitatea cursului a fost si ea redusa, preturile de tranzactionare fiind cuprinse intre 3.900 lei/actiune si 4.000 lei/actiune, in timp ce pretul mediu s-a depreciat cu aproape 0,4% comparativ cu sedinta precedenta.
Una dintre cele mai bune evolutii au avut-o vineri actiunile producatorului de ulei Argus Constanta, al caror pret de tranzactionare a inregistrat o apreciere de aproape 14% fata de sedinta precedenta. Cotatia de inchidere a titlurilor Argus a fost de 40.000 lei/actiune. Actiunile societatii constantene au reusit sa iasa astfel din trendul descendent din ultimele doua luni, cand au pierdut circa 45% fata de maximul de 54.500 lei/actiune atins la finele lunii ianuarie.
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO