Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET testeaza pragul de 5.000 de puncte, dar fara bani

Indicele BET testeaza pragul de 5.000 de puncte, dar fara bani
07.01.2010, 23:10 11

Bursa de la Bucuresti a continuat si ieri aprecierile, cu unavans de aproape 1% pe indicele principal BET, inchizand astfel ceade-a patra sedinta consecutiva de cresteri de la inceputul anului.Lichiditatea s-a pastrat la media din aceasta saptamana, de numai 3,5 mil. euro, pe un volum detranzactionare care a depasit 32,3 milioane de titluri. Atatindicele BET-FI, cat si indicatorul energetic BET-NG au urcat cu 1%fata de cotatia de miercuri.

"Sincer, dupa evolutia din decembrie, ma asteptam la corectii peinceput de an. Sunt surprins de aprecierile din ultimele sedinte.La fel si investitorii, nu se asteptau la aproape un plus de 7% peBET", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii deintermediere Intercapital Invest.

Aprecierea BET a fost sustinuta in principal de titlurilebancare BRD, care au urcat cu aproape 1,5% fata de referinta,precum si de actiunile companiei petroliere Petrom (SNP),careau avansat cu peste 3% fata de cotatia de miercuri.

Actiunile Transgaz (TGN) au inregistrat a doua cea mai marecrestere dintre companiile energetice, respectiv 2,4%, urmata decresterea Transelectrica (TEL), de 1,5%. Titlurile RompetrolRafinare (RRC) au pierdut 1,5% fata de referinta.

"Cred ca aprecierile sunt provocate de intrarea la cumparare ainvestitorilor care au preferat anul trecut sa iasa si sa marchezeprofitul pentru a nu plati impozit, si care acum isi refacportofoliile. De asemenea, spre deosebire de pietele externe, piatalocala a inregistrat scaderi pe final de an, iar acum are tendintaunei reveniri", a adaugat Muresian.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere auinregistrat-o actiunile SIF Banat-Crisna (SIF1), care au urcat cu1,7% peste referinta. In top au urmat cresterile SIF Oltenia(SIF5), de 1,5%, si SIF Muntenia (SIF4), de 1,4%.

Principalele piete europene inregistrau ieri cea de-a doua ziconsecutiva de scaderi, indicele paneuropean Euro Stoxx coborand cu0,35% fata de cotatia de miercuri. Si indicele american Dow Jonesdeschidea in scadere, cu o corectie de 0,2% fata de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO