Burse - Fonduri mutuale

Investitorii ar putea fi amendaţi şi cu 500.000 de lei dacă încalcă legile bursei

Investitorii ar putea fi amendaţi şi cu 500.000 de lei dacă încalcă legile bursei

Autor: Stefan Musgociu, Roxana Pricop

19.12.2011, 00:04 873

Amenzile maxime pentru încălcarea legislaţiei bursiere vor creşte până la de zece ori în cazul persoanelor fizice, astfel că sancţiunea poate ajunge la 500.000 de lei, iar în cazul companiilor penalităţile vor merge până la 10% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de ordonanţă de guvern.

Cele mai mari amenzi ce pot fi aplicate de Comisia Na­ţională a Valorilor Mobiliare, arbitrul pieţei de capital, persoanelor fizice vor fi plătite de către acţionarii care nu fac oferte de preluare după ce au depăşit pra­gul de 33% din titlurile unei societăţi listate.

Sancţiunea poate fi avertisment sau amendă de la 1.000 la 25.000 de lei la trecerea a 30 de zile de la expirarea termenului în care trebuia lansată oferta. Amenda creşte de la 25.001 lei la 50.000 de lei dacă oferta nu este iniţiată în luna următoare, iar după scurgerea a mai mult de două luni sancţiunea intră în palierul 50.001 lei-500.000 de lei. În prezent, amenda maximă este de 50.000 de lei pentru persoanele fizice, pragul minim e de 500 de lei.

Firmele vor fi sancţionate de CNVM cu avertisment sau amendă de până la 1% din cifra de afaceri din anul anterior dacă depăşesc cu o lună termenului limită de lansarea a ofertei. Amenda va creşte până la 5% din cifra de afaceri la scurgerea a două luni de la data limită, iar dacă nici după cele 60 de zile nu este iniţiată oferta, sancţiunea poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri. Potrivit legislaţiei actuale, sancţiunile pentru firme sunt între 0,5% şi 5% din capitalul social.

Nerespectarea prevederilor legale privind iniţierea unei oferte de preluare este printre cele mai frecvente nereguli penalizate de arbitrul pieţei de capital. Recent, omul de afaceri Cătălin Chelu a primit amenzi cumulate de 25.000 de lei din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru că nu a desfăşurat oferte publice de preluare obligatorie la patru societăţi. La începutul anului, CNVM a sancţionat două persoane din conducerea firmelor Jovline şi Zalois din Insuele Belize cu amenda maximă aplicabilă persoanelor fizice, de 50.000 de lei, întrucât cele două societăţi nu au lansat o ofertă de preluare a combinatului chimic Amonil Slobozia (AMO) deşi erau obligate să facă această operaţiune.

Acelaşi proiect de ordonanţă prevede că pentru realizarea unor tranzacţii pe bază de informaţii privilegiate CNVM va avea dreptul să aplice amenzi care pot fi între jumătate şi totalitatea valorii tranzacţiei realizate. Dacă persoana cu acces la informaţii privilegiate a transmis acele informaţii altei persoane, însă nu a fost realizată nicio tranzacţie, amendă va fi cuprinsă între 10.000 de lei şi 100.000 de lei. În cazul sancţio­­nării unei firme nou-înfiinţate, care nu a înregistrat cifră de afaceri în anul anterior sancţionării, sau în cazul persoanei juridice a cărei cifră de afaceri nu este accesibilă, CNVM poate aplica amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 2,5 mil. lei.

Dacă CNVM va constata săvârşirea a două sau mai multe contravenţii, va aplica sancţiunea cea mai mare, majorată cu până la 50%. Proiectul prevede şi noi modalităţi de stabilire a preţului din oferta de preluare, în cazul în care nu poate fi determinat prin metoda celei mai mari cotaţii plătite de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat în ultimele 12 luni anterior depunerii documentaţiei de ofertă.

Totodată, firmele vor fi obligate să publice pe site-ul propriu cu minimum 30 de zile înainte de AGA, faţă de cinci zile în prezent, documentele sau informaţiile vizând problemele înscrise pe ordinea de zi.

Noile sancţiuni sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de Guvern pentru modificarea şi completarea legii pieţei de capital. Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, în consultare cu CNVM şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România.

Pentru acest an, CNVM şi-a bugetat venituri din penalităţi de 200.000 de lei, în condiţiile în care în 2010 a încasat venituri din penalităţi în valoare de 164.250 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO