Burse - Fonduri mutuale

Investitorii stau cu un ochi pe SIF-uri şi cu celălalt pe pieţele externe

Investitorii stau cu un ochi pe SIF-uri şi cu celălalt pe pieţele externe

Investitorii stau cu un ochi pe SIF-uri şi cu celălalt pe pieţele externe

Autor: Stefan Musgociu

19.12.2011, 00:06 873

Acţiu­nile celor cinci so­cie­tăţi de investiţii rămân în cen­trul atenţiei în pe­rioada următoare, dar agen­da inves­tito­rilor o vor face în continuare tur­bu­lenţele de pe pieţele internaţionale de capital, în condiţiile în care criza zonei euro este departe de a se fi rezolvat.

Agenţiile de rating continuă să joa­ce un rol important în evoluţia pieţelor, iar săptămâna va începe agitat după ce Fitch a redus perspectiva ratingului Fran­ţei de la "stabil" la "negativ" şi a redus ratingul a şapte mari grupuri bancare din Europa şi din SUA.

Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 0,97%, într-o piaţă în care unii in­vestitori au început să îşi marcheze o parte din profiturile înregistrate joi pe acţiunile SIF-urilor, astfel că preţurile acestor titluri au coborât cu până la 3,2%.

Majoritatea titlurilor au scăzut uşor încă din primele minute, în condiţiile în care investitorii au revenit pe poziţii de aşteptare, după ce joi au fost foarte activi la tranzacţionare, în special pe titlurile SIF-urilor.

La finalul şedinţei, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare în­re­gistrau corecţii de până la 3,24%, după ce joi au încheiat în urcare cu până la 14,7%, da­to­rită aprobării de către de­putaţi a proiectului de le­ge privind creş­te­rea pragului de deţi­nere de la 1% la 5% din titlurile SIF.

Scăderile uşoa­re ale titlu­rilor SIF au dus in­dicele BET-FI cu 1,6% sub închi­de­rea de joi. Scă­de­rea indicelui a fost încetinită de ac­ţiu­nile Fondului Proprie­ta­tea (FP), care au avan­sat cu 0,47%.

"Investitorii şi-au pier­dut o par­te din en­tu­zi­as­mul generat joi de votarea modi­fi­cării pragului de deţi­ne­re la SIF-uri. În condiţiile în care cum­pă­ră­torii şi-au redus interesul, spe­cu­la­torii s-au văzut nevoiţi să îşi marcheze o parte din profituri, ceea ce a făcut ca piaţa noas­tră să fie descendentă.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Legat de evo­luţia viitoare, unul din­tre scenarii presu­pu­ne une­le corecţii, însă nu pu­ternice pe co­ta­ţiile ac­ţiu­ni­lor SIF, ur­mate de o pe­rioadă de con­solidare. Toa­te aces­tea ar fi po­sibile doar în­tr-un climat cât de cât calm pe pie­ţe­le ex­ter­ne", a de­cla­rat Adri­an Bărbu­les­cu, di­rec­tor adjunct de ope­ra­ţiuni la fir­ma de bro­ke­raj Prime Tran­sac­tion.

Indicele BET, al ce­lor mai lichi­de zece ac­ţiuni, a scă­zut cu 1,19%, iar titlurile com­pa­niilor din sec­torul ener­getic au dus indicele BET-NG cu 1% sub închi­de­rea de joi.

Indicele extins al Bur­sei, BET-XT, a coborât cu 1,52%. Acesta reflectă evoluţia primelor 25 de ac­ţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 26,6 mil. lei (6,1 mil. euro), su­mă de peste două ori mai redusă decât rulajul şedinţei pre­cedente, de 62 mil. lei (14,3 mil. euro). "Este foarte probabil ca până spre fi­na­lul anului să vedem o di­mi­nuare a ru­lajelor pe piaţa locală ca ur­ma­re a scă­derii interesului investitorilor lo­cali, în con­diţiile în care nu avem un aport sem­nifi­cativ al investitorilor stră­ini", a mai spus Bărbulescu.

Acţiunile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 10,9 mil. lei, şi au asigurat 41% din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste ti­tluri a fost realizată la 0,425 lei, preţ în creştere cu 0,47%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bur­sele vest-europene aveau o evoluţie in­certă. Piaţa de la Paris era în scădere cu 0,5%, bursa de la Frankfurt stagna, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,2%. Majoritatea burselor din Europa Cen­tra­lă şi de Est avansau cu cel mult 1,6%, în timp ce pieţele din Bulgaria, Polo­nia şi Rusia erau în scădere cu până la 1,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO