Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au ochi doar pentru Fondul Proprietatea şi Petrom

Investitorii au ochi doar pentru Fondul Proprietatea şi Petrom

Foto Octav Ganea

Autor: Stefan Musgociu

19.09.2012, 00:05 963

Bursa de la Bucureşti a crescut nesemnificativ, cu 0,06%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că tranzacţiile au depăşit cu greu 19 milioane de lei.

"Doar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) sunt interesante deocamdată. Pentru bănci este un an dificil. Probabil că acţiunile SIF-urilor vor reintra în atenţia investitorilor din decembrie - ianuarie dacă va începe bătălia pentru conducerea acestor societăţi, având în vedere că la patru dintre cele cinci SIF-uri vor fi alegeri anul vi­itor. Cât despre lunile care au mai rămas din acest an, cele mai importante evenimente pot fi doar oferta de la Transgaz şi programul de răscumpărare de acţiuni de la Fondul Proprietatea", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,24%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,19% peste ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Pe de altă parte, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere cu 0,14%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,14% sub nivelul de luni.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19,1 mil. lei (4,2 mil. euro), valoare cu 31% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 27,6 mil. lei (6,1 mil. euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost marţi cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 5,4 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,47%, la 0,54 lei. Acţiunile Oltchim (OLT) au coborât cu 4,56% şi au ajuns la 0,7325 lei, corectându-se după ce luni au urcat cu 8,1%, înainte de a fi suspendate cu puţin înaintea termenului limită de depunere a ofertelor pentru privatizarea companiei. OPSPI a anunţat luni că termenul de depunere a fost amânat pentru joi.

Corecţia de marţi a venit pe un rulaj de doar 27.000 de lei, rezultat din 41 de operaţiuni.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 106.000 de lei, valoare de peste cinci ori sub rulajul de luni, de 555.000 de lei.

Titlurile firmei Construcţii Napoca (NAPO) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de numai 25.000 de lei. Cu aceste acţiuni a fost realizat un singur transfer, la preţul de 1,82 lei, cu 1,11% peste nivelul şedinţei precedente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO