Burse - Fonduri mutuale

Investitorii care au intrat pe Bursa acum o luna, doua isi marcheaza profitul

Investitorii care au intrat in piata acum o luna, doua isi marcheaza profitul
21.09.2009, 17:55 24

Bursa locala a inchis prima sedinta din aceasta saptamana inscadere, cu corectii reduse, cea mai mare coborare fiind consemnatade societatile financiare, care au pierdut 2% fata de referinta.Companiile energetice au inchis in urcare cu doar 0,2%.

Analistiisunt de parere ca in ciuda diminuarii variatiilor si a reduceriivolumelor de tranzactionare, inca nu sunt semnale in piata care sasustina intoarcerea trendului ascendent si chiar daca in ultimelesedinte s-au inregistrat preponderent scaderi, inca nu se poatevorbi despre cresterea presiunii la vanzare.

"Evolutia pietei de capital s-a situat in ultima perioadaaproape de zero sau chiar pe scadere, situatie similara cuprincipalele piete internationale, insa nu se poate vorbi incadespre semnalele schimbarii unui trend, care in continuare sepastreaza ascendent. Chiar daca in ultimele sedinte Bursa a inchispe minus, inca nu s-a creat o presiune la vanzare", a declaratAdrian Danciu, analist in cadrul societatii de intermediere Brokerdin Cluj.

In sedinta de ieri, cele mai valoroase tranzactii s-au realizatpe titlurile Banca Transilvania (TLV) si Banca Carpatica (BCC),actiunile bancii din urma inregistrand o corectie de aproape 4,7%.Actiunile BRD au consemnat o corectie mai redusa, de 1,6% fata dereferinta, coborand la pretul de 12,4 lei/actiune.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIFBanat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare corectie, de 2,5%fata de referinta, urmate de scaderile SIF Moldova (SIF2), de 2,6%si SIF Transilvania (SIF3), de 2% fata de referinta.

"Scaderile din ultima perioada se datoreaza in principalinvestitorilor care au intrat acum o luna sau doua in piata, iaracum isi marcheaza profitul. Nu vedem o crestere a presiunii lavanzare pentru ca nu exista semnale de accentuare a corectiilor,dar nici indicii cu privire la evolutia Bursei sau economiei petermen mediu. Asa ca exista o stare de expectativa printreinvestitori", a explicat Danciu.

In sectorul energetic, aprecierea titlurilor Rompetrol Rafinare(RRC), de 3,1% fata de referinta, a sustinut pe plus indicele deprofil, alaturi de actiunile Transelectrica (TEL), care au inchisin stationare, la pretul de 12,8 lei/actiune. Titlurile Petrom(SNP) au pierdut ieri 2,3%, in timp ce actiunile companieinationale de transport de gaz Transgaz (TGN) auinchis aproape de zero, cu o corectie de 0,06% fata dereferinta.

"Cred ca starea aceasta de expectativa se va diminua odata cuaparitia primelor rezultate financiare la trimestru. Atunci o savedem o confirmare sau o infirmare a asteptarilor investitorilor cuprivire la evolutia pe termen mediu si lung a Bursei", a adaugatDanciu.

Titlurile Flamingo (FLA) au inregistrat una dintre cele mai mariscaderi din sedinta de ieri, de aproape 6,2% fata de referinta.Corectii au consemna, de asemenea, si companiile din sectorul farmaAntibiotice Iasi (ATB) si Biofarm Bucuresti (BIO), de 0,7% sirespectiv 1,4% fata de referinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua sainregsitreze pierderi, precum si o accentuare a scaderilor.
  • Evolutia titlurilor Flamingo (FLA), care continua corectiainceputa saptamana trecuta.
  • Evolutia companiilor petrolire Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul reducerii pretului la petrol.
  • Evolutia principalelor piete internationale, care revin pescadere, inregistrand corectii de mica amploare in ultimaperioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO