Burse - Fonduri mutuale

Investitorii devin neincrezatori in Bursa din cauza balbaielii politice

Investitorii devin neincrezatori in Bursa din cauza balbaielii politice
26.10.2009, 23:25 22

Bursa de la Bucuresti a inchis prima sedinta din aceastasaptamana in scadere, cele mai afectate fiind societatilefinanciare, care au pierdut aproape 2,5% fata de referinta.Societatile din sectorul energetic au pierdut 1%, iar indicele BET,al celor mai lichide zece companii, a coborat cu 0,7% fata dereferinta. Corectiile de ieri s-au amplificat pe finalul sedintei,dupa ce Parlamentul a amanat votul asupra Cabinetului Croitoru.

Brokerii apreciaza ca inconsistenta la nivel politic duce lacresterea neincrederii investitorilor, care sunt de parere ca totacest timp trece in defavoarea economiei. In prezent, scaderile pepiata locala sunt inca sustinute la nivelurile suport de aprecierile de pe pietele externe.

"Intr-o prima faza, caderea guvernului a fost privita cuoptimism de catre investitori, care se asteptau la o schimbare inbine. Acum insa acestia sunt de parere ca toata aceastainconsecventa la nivel politic este o pierdere de timp indefavoarea economiei si devin din ce in ce mai neincrezatori. Piataresimte acest lucru prin scaderea preturilor si reducerea volumelorde tranzactionare. Nimeni nu mai este interesat sa faca tranzactiiintr-o perioada atat de incerta", a declarat Mihai Chisu, broker incadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Toate societatile financiare au inregistrat corectii in sedintade ieri, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile SIFMoldova (SIF2), care au pierdut 2,8% fata de referinta. Societatilebancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inchis in stationare, lapretul de 13 lei/actiune si respectiv 1,8 lei/titlu.

Tot in sectorul financiar, actiunile Broker Cluj (BRK) aucoborat cu 0,4% fata de referinta, la nivelul de 0,239 lei/actiune."Cel mai grav lucru care se poate intampla in urmatoarea perioadaeste ca pietele externe sa inceapa sa scada. Neincrederea in clasapolitica ar fi dublata si de sentimentul negativ dat de scaderilepietelor externe, fapt care ar putea conduce la corectii importantein piata. Pentru moment, corectiile de pe piata locala suntsustinute de cresterile pietelor externe, bursa fiind intr-unmoment de echilibru", a adaugat Chisu.

In sectorul energetic, corectia indicelui de profil BET-NG afost sustinuta de aprecierea titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC),de 1,1% fata de referinta. In schimb, actiunile Petrom (SNP) siTransgaz (TGN) au coborat cu 2,7% si respectiv 1,3% fata de cotatiade vineri.

Titlurile Aerostar Bacau (ARS) si Mechel Targoviste (COS) auinregistrat cele mai mari aprecieri de 4,8% si 4,5%.

"Avem o sansa ca increderea investitorilor sa revina pe perioadade raportari financiare, insa punctual, doar pe anumiti emitenti.Cred ca vom vedea unele companii cu rezultatetrimestriale bune, iar pe aceste titluri este posibil sa vedem ocrestere a preturilor", a incheiat Chisu.

Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau ierispre inchidere avansuri de pana in 1%, cea mai mare apreciere fiindconsemnata de indicele german DAX, care urca cu 0,8% fata dereferinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care s-au oprit din scadere, in ciuda tendintei de piata.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care inregistreazao amplificare a corectiilor in ultima perioada.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul scaderii pretului la petrol.
  • Evolutia companiilor din sectorul metalurgic Alro (ALR) siArtrom (ART) care revin pe scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO