Burse - Fonduri mutuale

Investitorii in expectativa, preturile in scadere

30.09.2004, 00:00 14

Marcarea profitului, alegerile din toamna, raportul de tara al UE, evolutia unor companii de pe RASDAQ, acestia sunt principalii factori, care, in opinia analistilor, au determinat scaderea in ansamablu a pietei in ultimele zile.
Toti cei trei indici bursieri care urmaresc companiile listate pe Bursa au inregistrat ieri scaderi. "Este un moment de expectativa, multi investitori isi marcheaza profiturile, investitorii mari mai ales asteptand si alegerile din toamna. Diferenta dintre cumparare si vanzare este mare, si nefiind ordine mari de cumparare, orice miscare influenteaza puternic piata, in sensul unei scaderi sau a unei cresteri" a declarat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest. El a mai spus ca de asemenea conteaza faptul ca in perioada urmatoare va incepe subscrierea la Petrom, unii investitori mai vanzand pentru a face rost de bani in vederea participarii la acea majorare de capital. In acelasi timp este posibil, ca unii investitori sa mai vanda pentru a participa la subscrierea de la Siretul. Alti analisti spun ca scaderile din ultimele zile de pe Bursa sunt legate si de ceea ce se intimpla pe RASDAQ. "De cateva zile, unele societati de pe RASDAQ au inregistrat cresteri semnifcative, iar acest lucru, este posibil sa fi indreptat atentia investitorilor spre acele companii," a spus Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest. In opinia lui Marcel Murgoci, investitorii mari asteapta probabil si raportul de tara al UE, pentru a vedea daca Romania va primi statutul de economie de piata functionala.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Rompetrol Rafinare (Petromidia), aceste titluri avand din nou o lichiditate foarte buna, in conditiile transferului unui volum de peste 24,1 milioane actiuni. Tranzactiile de ieri cu actiuni Petromidia au insumat 15,2 miliarde de lei. Actiunile au fost cotate la deschidere la 640 lei/actiune, cu 10 lei mai sus fata de pretul de inchidere de marti, pretul urcand in primele secunde de tranzactionare pana la 643 lei/actiune, nivelul maxim inregistrat ieri. " A existat apoi o oferta mare de vanzare, semn ca  pretul de 650 lei/actiune este posibil sa fie un pret de rezistenta pentru aceste actiuni. Daca va sparge acest pret, este posibil sa se duca putin mai sus, dar depinde si de evolutia pietei" a spus Marcel Murgoci.
Actiunile Petrom au castigat ieri 0,4%, pretul la inchidere fiind de 2.310 lei/actiune. Si cu actiunile Petrom s-a derulat o tranzactie speciala, la pretul de 2.300 lei/actiune, prin aceasta operatiuni transferandu-se un pachet de  peste 1,6 milioane actiuni. Valoarea tranzactiei speciale a fost de 3,7 miliarde de lei.  Actionarii mici vor putea subscrie in cadrul majorarii de la Petrom incepand cu data de 4 octombrie.
Actiunile Siretul au inregistrat o apreciere de 0,6%, inchiderea facandu-se la 1.770 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 646 milioane de lei, mai redusa comparativ cu sedinta precedenta.



Piata RASDAQ
Actiunile societatii Confectii Vaslui au mai castigat ieri 5,6%, lichiditatea actiunile mentinandu-se in continuare ridicata.
De la inceputul lunii, actiunile Confectii au inregistrat o apreciere de aproape 74% la nivelul pretului mediu, avansul important fiind luat in ultimele sedinte, o data cu aflarea, unora poate inaintea altora, a informatiilor privind majorarea de capital de la aceasta companie. Parchetul National Anticoruptie a declansat verificari privind modul in care s-au realizat tranzactiile din ultimele sedinte cu actiuni Confectii, pe piata vorbiondu-se despre faptul ca au fost persoane care au aflat de informatiile privind majorarea de capital inainte ca acestea sa fie date publicietatii. Cotatia Confectii a atins ieri un nou maxim istoric la nivelul pretului de 49.000 lei/actiune.
Actiunile unui alt producator de articole de imbracaminte, Braiconf Braila, au pierdut ieri peste 2%, pretul minim al sedintei pentru aceste titluri fiind de 81.500 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a crescut comparativ cu sedinta precedenta, operatiunile de ieri insumand 1,3 miliarde de lei.
O lichiditate buna continua sa inregistreze actiunile operatorului portuar Socep Constanta, aceste titluri pierzand ieri 0,8%, variatia fiind aproape egala, dar de sens contrar cu cea de marti. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 2.000 lei/actiune, egal cu cotatia medie. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,2 miliarde de lei.
Actiunile centrului comercial Unirea Shopping Center au facut obiectul a sapte tranzactii, pretul la inchidere fiind de 650.000 lei/actiune. Transfeerurile au totalizat 2,2 miliarde de lei.
Cotatia medie a actiunilor Stirom a castigat ieri 1,1%, pe parcursul sedintei, aceste tilturi fiind tranzactionate la preturi cuprinse intre 130.000 lei si 136.000 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la pretul de 132.000 lei/actiune. Operatiunile au insumat 651 milioane de lei.
Valoarea totala a tranzactiilot derulate pe RASDAQ a fost ieri de 18,3 miliarde de lei, o valoare destul de buna, in conditiile in care nu a fost raportata incheierea vreunei oferte publice, si oricum mai ridiata comparativ cu lichiditatea inregistrata in cea mai mare parte a acestui an pe RASDAQ.  In acelasi timp, toti cei trei indici bursieri care urmaresc companiile de pe RASDAQ au inregistrat aprecieri, aceasta evolutie corelata cu cea a companiilor de pe Bursa de Valori, insemand ca investitorii incep sa se uite mai atent si la unele din companiile de pe RASDAQ care le pot aduce castiguri importante in perioada urmatoare, mai ales ca principalele companii de pe Bursa au inregistrat aprecieri importante in acest an, iar foarte multe informatii care sa determine in perioada urmatoare avansuri importante este greu de spus daca vor aparea si care ar putea fi acelea.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO