Burse - Fonduri mutuale

Investitorii isi marcheaza profiturile. Vor intra pe „buy” in ianuarie? Cum comentati?

Investitorii isi marcheaza profiturile. Vor intra pe „buy” in ianuarie?
22.12.2009, 23:20 14

Bursa de la Bucuresti a continuat si ieri scaderea inceputaluni, primele zece titluri din piata inregistrand o corectie depeste 2,1%, in vreme ce societatile financiare, grupate sub BET-FI,au coborat cu 1,6%, sub pragul de 24.000 de puncte; corectiesimilara cu cea din sectorul enegetic, redat de indicele BET-NG,care a pierdut tot 1,6% fata de referinta. Traderii apreciaza cainvestitorii se grabesc sa marcheze profitul si sa faca rost delichiditati pentru a reintra in piata imediat de anul viitor.
"Cred ca investitorii se grabesc sa marcheze profitul ca sa nuplateasca impozit pentru anul viitor si sa faca rost de lichiditatica sa reintre in piata din ianuarie. Tinand cont de nivelul redusal lichiditatii nu sunt fonduri care sa iasa la vanzare cu pachetemari de actiuni si nici o scadere generalizata a preturilor nu credca este, luand in considerare ca nu exista nicio stire negativa inacest sens", a explicat Mihai Muresian, trader in cadrul societatiide brokeraj Intercapital Invest.
Corectia indicelul BET a fost determinata in primul rand dereducerea cotatiilor Bancii Transilvania (TLV) cu 4,1%, actiunilebancare coborand la pretul de 2,09 lei/titlu. Si titlurile BRD auinregistrat pierderi, de 0,8% fata de referinta, in timp ceactiunile bancii austriece Erste Bank (EBS), cotate la categoriainternationala, au pierdut 0,5%.
Dintre societatile financiare, actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIFBanat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare scadere, de 2,6%fiecare, urmate in top de contractiile SIF Oltenia (SIF5), de 1,6%si SIF Muntenia (SIF4), de 1,4%. Actiunile SIF Transilvania (SIF3)au inchis in stationare, la pretul de 0,68 lei/titlu.
Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la peste 10mil. euro, insa si de aceasta data mai mult de jumatate din rulajs-a realizat pe piata de obligatiuni, unde au fost transferate indoua tranzactii peste 2000 de titluri de stat cu scadenta in2014.
"Pe fondul volumului mare de tranzactii cu obligatiuni este clar cainitiatorii sunt fonduri de investitii si nu investitori privati,iar cresterea numarului de tranzactii cu obligatiuni este oevolutie normala pentru luna decembrie, pentru ca majoritateafondurilor intra la cumparare pe aceste instrumente pe sfarsit dean", a explicat Muresian.
Cele mai tranzactionate titluri din sedinta de ieri, cu un volum detranzactionare, aproape 9 milioane de actiuni, au fost titlurileRompetrol Rafinare (RRC), care au pierdut aproape 4,6% fata decotatia de luni. Actiunile Petrom (SNP) au stationat la pretul de0,25 lei/titlu. Cotatia titeiului a continuat sa scada si insedinta de ieri, fiind foarte aproape de pragul de 70 dedolari/baril.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) auinregistrat evolutii contrare, de minus 1,5% si respectiv plus 0,1%fata de referinta.
"La inceputul lunii viitoare cred ca o sa asistam la o crestere ainteresului la cumparare, majoritatea dintre investitorii care iesacum fiind asteptati sa reintre in piata. In plus, pana atunci seasteapta sa se elimine si incertitudinile din mediul politic", aincheiat Muresian.

De urmarit astazi

  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul reducerii cotatiei titeiului la aproape 70de dolari/baril.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), careinregistreaza corectii puternice in ultima perioada.
  • Evolutia titlurilor Impact (IMP), dupa ce actionarul principalDan Ioan Popp a vandut 6% din actiuni catre FranklinTempleton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO