Burse - Fonduri mutuale

Investitorii n-au scăpat de mersul la Fisc, deşi Finanţele vor să modifice iar impozitul pe Bursă

Autor: Monica Juganaru

21.10.2010, 23:43 23

Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicatjoi declaraţia pe care investitorii de pe Bursă trebuie să ocompleteze pentru stabilirea impozitului reprezentând plataanticipată trimestrială pe câştigurile obţinute la bursă.

Investitorii mai au la dispoziţie doar două zile, până pe 25octombrie, pentru plata a 16% din profitul realizat în trimestrulal treilea. Ministerul Finanţelor vrea să modifice însă din nouCodul fiscal în privinţa declarării şi plăţii impozitului pe Bursă,însă proiectul se află în prezent în dezbatere publică.
Potrivit modificărilor Codului fiscal intrate în vigoare la 1iulie, investitorii trebuie să depună personal la administraţiilefinanciare, până pe data de 25 a lunii ur­mătoare fiecăruitrimestru, o dovadă a tranzacţiilor rea­lizate în trimestrulrespectiv şi să calculeze câştigul sau pierderea înregistrată.Documentele cu privire la tran­zacţiile realizate trimestrialtrebuie ridicate de in­ves­titori de la firmele de brokeraj unde audeschise conturile.

Între timp, Ministerul Finanţelor are în plan să modifice CodulFiscal şi a întocmit în acest sens un proiect de ordonanţă deurgenţă, care prevede că bro­kerii vor reţine anticipat 10% dincâştigurile realizate de in­vestitori pe piaţa de capital pentruachitarea impo­zitului către bugetul de stat, regularizarea urmândsă se realizeze la finele anului în funcţie de valoarea câşti­guluinet impozabil.

Proiectul de ordonanţă a fost întocmit pentru mo­difi­careaprevederilor legale actuale, potrivit cărora fiecare investitortrebuie să calculeze şi să vireze tri­mestrial un impozit anticipatde 16% din câştigurile nete, astfel că fiecare investitor ar urmasă se deplaseze la administraţia fiscală de cinci ori pe an.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a anunţat însăcă a convins miercuri reprezentanţii Co­mi­siei de Dialog Socialdin Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să reanalizeze prevederileproiectului de OUG privind reţinerea la sursă a unui impozitanticipat de 10% din câştigurile de pe piaţa de capital.
AIPC a solicitat iniţial ca firmele de brokeraj să reţină impozitulde 16% din contul de numerar al clien­ţilor şi, ca urmare, ComisiaNaţională a Valorilor Mo­biliare a menţionat că va insista laMinisterul Finanţelor şi la cele două Camere ale Parlamentuluipentru mo­dificarea Codului fiscal astfel încât firmele de brokerajsă oprească şi să vireze impozitul în numele clienţilor.
Anterior, impozitul a fost de 1% pentru câştigurile realizate dinvânzarea instrumentelor financiare de­ţi­nu­te mai mult de un an dezile şi de 16% pentru tranzacţiile cu titluri păstrate înportofoliu mai puţin de un an.
Anterior datei de 1 iulie, firmele de brokeraj reţineau la sursăanticipat 1% din câştigurile realizate de investitori, iarregularizarea era efectuată la finele anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO