Burse - Fonduri mutuale

Investitorii privesc din nou cu groază la scăderile burselor externe

Investitorii privesc din nou cu groază la scăderile burselor externe

Autor: Stefan Musgociu

19.08.2011, 00:03 433

Bursa de la Bucureşti a co­bo­rât joi cu 3,52%, într-o piaţă în care acţiuni pre­cum BRD, SIF Oltenia şi SIF Transilvania au con­sem­nat corecţii între 5% şi 7% după ce in­vestitorii au reacţionat negativ la scă­derile importante, de până la 5 procente, înre­gis­trate de bursele externe.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri sub ultimele cotaţii de miercuri, sub presiunea scăderilor de pe pie­ţele externe, unde temerile investito­ri­lor legate de soliditatea economiei mon­diale au dus la corecţii. "Nu s-a schimbat nimic pe plan intern, au fost câteva zile de revenire, când s-au mai calmat şi pieţele externe, însă acum când s-au reluat vânzările pe bursele internaţionale, au început să vândă şi la noi. La volumele de acum de pe piaţa locală cred că sunt şi investitori care ies, mai ales că în ultimele zile s-a văzut că au fost unele ordine mai mari de vân­zare pe acţiuni precum Petrom şi BRD, de regulă blue-chipsuri (acţiuni lichide - n.red.), însă cred că sunt şi unii jucători care speculează că mâine preţurile vor reveni şi intră acum la cumpărare la cotaţii mai mici în ideea să vândă mâine sau în alte zile la preţuri mai bune", a declarat directorul de tranzacţionare al SSIF Broker (BRK) Adrian Ceucă.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 3,49%. Acţiunile celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 4,62% sub închiderea şedinţei precedente.

"Toată lumea se uită pe extern şi cum se mişcă pieţele internaţionale imediat se vede şi la noi. Am impresia că cei care tranzacţionează stau cu un ochi pe bursele externe pentru a vedea ce se întâmplă acolo şi cu altul pe platforma de tranzacţionare la noi. De când au început fluctuaţiile mari pe extern, investitorii pe piaţa din România parcă nu se mai uită la niciun fel de fundamente, ci doar vând sau cumpără în funcţie de ce este pe plan interna­ţional. Orice este posibil în următoarea perioadă să urce sau să scadă. Până nu se calmează pieţele externe nu vom avea nici noi linişte", a mai spus bro­kerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 21,7 milioane lei, şi au asigurat 51% din rulajul bursei. Preţul acestor acţiuni a scăzut cu 2,56%, la 0,4598 lei.

Cele mai vizibile scăderi din piaţă au fost consemnate de acţiunile BRD (5,13%), SIF Oltenia (6,19%) şi SIF Transilvania (6,9%).

La sfârşitul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene coborau cu până la 5%, linia descendentă fiind amplificată de publicarea unor date sub aşteptări privind piaţa muncii din SUA. Pieţele din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii de cel mult 7,2%, cea mai severă corecţie fiind înregistrată de bursa de la Varşovia.

Aversiunea la risc a investitorilor nu a fost temperată de menţinerea ratingului Franţei de către agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's. Temerile jucătorilor privind stabilitatea ratingului Franţei, a doua mare eco­nomie din zona euro, după Ger­mania, au contribuit săptămâna trecută la variaţia puternică a burselor.

În plus, anunţul privind intenţia de introducere a unei taxe pe tranzacţiile financiare în Europa a amplificat declinul acţiunilor.


De urmărit astăzi

  • Titlurile SIF, care au pierdut ieri în medie peste 5% pe fondul corecţiilor puternice care au lovit pieţele externe spre finalul şedinţei de tranzacţionare. Indicelele BET-FI a revenit astfel în apropierea pragului minim atins recent, de 17.000 de puncte.

  • Acţiunile producătorului de mase plastice Prodplast Bucureşti (PPL), care a continuat să achiziţioneze titluri SIF Oltenia de pe bursă. Prodplast a cumpărat miercuri 385.000 de acţiuni SIF pentru suma de circa 400.000 de lei. Titlurile companiei au fost tranzacţionate ultima dată la un preţ de 1,1 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor după ce piaţa americană a deschis ziua de ieri cu scăderi în medie de peste 4% pe principalii indici. Indicele german DAX pierdea 5,4%, iar cel francez CAC40 se corecta cu 4,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO