Burse - Fonduri mutuale

Investitorii se pun la adăpost de şocul unei posibile reajustări bugetare

Autor: Stefan Musgociu

18.10.2010, 23:44 66

Bursa a scăzut, luni, cu 0,38%, contrar liniei uşor ascendente aburselor mature din Europa, într-o piaţă în care foarte puţiniinvestitori au fost dispuşi să tran­zacţioneze, astfel călichiditatea a fost limitată la 8,6 mil. lei. Cele mai multeacţiuni de la BVB au deschis şedinţa la preţuri uşor sub referinţă,însă majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii deaşteptare. Apatia a continuat să marcheze piaţa până la finalulsesiunii, când titlurile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF) au revenit pe creştere, ducând indicele BET-FI cu0,48% peste referinţă.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate deindicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu0,64%, iar titlurile com­paniilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,5% sub nivelul de vineri. În aceste condiţii,indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţiaprimelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a scăzut nesemnificativ, cu 0,1%. "Deşi din afară ausosit în ultima lună şi jumătate impulsuri pozitive, contextulintern este de natură a motiva investitorii să îşi protejezerezervele de lichidităţi.

Statul român erodează lichiditatea în economie pe mai multe căi. Omodalitate este nevoia mare de finanţare a statului pe termenscurt, care acaparează atenţia exclusivă a sistemului bancar,generând un efect de «crowding out» al entităţilor private. Deasemenea, ridicarea gradului de fiscalizare la 1 iulie, mai ales pepartea de impozitare a muncii, care a lovit puternic în bugetelecompaniilor, a avut ca efect diminuarea cash-flow-ului. Nu înultimul rând, canalizarea greşită a eforturilor de reducere aevaziunii fiscale a condus la un grad redus al lichidităţilor dineconomie", a declarat şeful departamentului de brokeraj alTradeville, Andrei Ciubotaru. Totodată, el crede că perspectiveleprivind stabilitatea gradului de fiscalizare nu sunt extrem deoptimiste, întrucât execuţia bugetară pentru lunile în care s-aoperat deja impozitarea majorată arată că efectele nu sunt celedorite.

"Mai mult, având în vedere protestele săptămânale ale diferitelorcategorii de salariaţi bugetari, un investitor trage concluziacorectă când decide să se protejeze împotriva viito­rului şoc dereajustare bugetară a Guvernului, care, cel mai probabil, va avealoc în preajma proximei vizite de control a FMI la Bucureşti. Înaceste condiţii, o posibilitate semnificativă de reajustare bruscăa palierelor de preţ pentru companiile listate la BVB nu trebuiepierdută din vedere", a spus Ciubotaru. El consideră că bursa varecupera rapid decalajul faţă de celelalte pieţe, care au crescutîn ultimele luni, dacă acestea se vor menţine pe creştere şiproblemele din mediul intern se vor rezolva. Totuşi, el atrageatenţia că nu trebuie excluse riscurile de reintrare în recesiune aeconomiilor dezvoltate. În şedinţa de luni, investitorii autranzacţionat în total acţiuni de 8,6 milioane de lei (2 milioanede euro), sumă cu 47% mai redusă decât rulajul din şedinţa devineri, de 16,1 milioane de lei (3,7 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO