Burse - Fonduri mutuale

Investitorii stau cu ochii pe minime să vadă în ce direcţie o ia Bursa

Investitorii stau cu ochii pe minime să vadă în ce direcţie o ia Bursa
14.06.2010, 23:42 25

Bursa a continuat să urce în şedinţa de ieri, cea mai mareapre­ciere fiind consemnată de indicele BET-FI, care a urcat cuaproape 3,5% faţă de referinţă. Indicele a depăşit astfel pragulsuport de 20.000 de puncte. Indicele BET al celor mai lichide zecetitluri a urcat cu 0,6%, în timp ce indicatorul energetic s-aapreciat cu doar 0,1% faţă de referinţă. În ciuda accelerăriicreşterilor pe piaţa locală, brokerii sunt de părere că aprecierile din ultima perioadă nu sunt prea relevante pentru a da o direcţiebursei, din cauza lichidităţii extrem de reduse din piaţă."Lichiditatea pieţei este extrem de mică, iar creşterile nu pot filuate în considerare pentru a da o direcţie Bursei pe termen scurt.Sunt prea puţin jucători în piaţă şi de calibru mic, iar piaţa nuare forţă să urce. Creşterile de azi (ieri n.a.) au venit înprincipal în corelaţie cu pieţele internaţionale, care au evoluatde asemenea pe plus", a apreciat Mihai Mureşian, trader în cadrulsocietăţii de intermediere Intercapital Invest.

Cea mai mare apreciere la categoria societăţilor financiare afost consemnată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu4,5% faţă de referinţă, înregistrând de asemenea cel mai mare rulajdin piaţă, de peste 3,4 mil. lei. În top au urmat aprecierile SIFTransilvania (SIF3), de 4,2% şi SIF Moldova (SIF2), cu o creşterede puţin peste 3,9% faţă de referinţă.

"În ultima lună în piaţă s-a văzut o volatilitate foarte mare,iar acum s-a format o zonă de echilibru, în care indicii evolueazăaproape în stagnare. Investitorii aşteaptă să vadă fie dacă estevorba despre o zonă de distribuţie sau una de consolidare.Deocamdată însă Bursa lasă impresia unei consolidări pe un trenddescendent, evoluţie cu care ne-am mai confruntat în perioada2007-2009", a adăugat Mureşian.

În sectorul bancar titlurile Băncii Transilvania (TLV) aurevenit pe creştere, cu o apreciere de peste 3,5%, în timp ceacţiunile BRD au pierdut aproape 1,8% faţă de cotaţia de vineri.Acţiunile Bursei (BVB) au închis în urcare, cu o apreciere de doar1,6% faţă de referinţă, în timp ce societatea de intermediereBroker Cluj (BRK) au urct cu peste 3,3% faţă de cotaţia de vineri,la preţul de 0,247 lei/unitate.

"Dacă Bursa revine pe minus şi dacă sparge minimele ar fi unsemnal clar că piaţa va începe să scadă şi un astfel de evenimentcred că ar duce la apariţia panicii în piaţă. Se poate spune căinvestitorii stau cu ochii pe minime pentru a vedea în ce direcţieo ia Bursa", a apreciat Mureşian. Bursa a testat minimele acestuian la începutul lunii, perioadă în care indicele BET evolua înjurul valorii de 4.300 de puncte, iar BET-FI testa pragul de 18.000de puncte.

În sectorul energetic, majoritatea emitenţilor au evoluat pescădere, atât titlurile OMV Petrom (SNP), cât şi Transelectrica(TEL) consemnând corecţii de peste 1,2% faţă de referinţă. Doartitlurile Transgaz (TGN) au reuşit să închidă în urcare, cu unavans de aproape 1,8% faţă de cotaţia de vineri.

"Volumul redus de tranzacţionare nu ajută nici la intrareaspeculatorilor în piaţă. Cei care mai tranzacţionează acum o facdin inerţie, în încercarea de a scoate ceva randamente sau dinnevoia de bani, dar apreciez că sunt investitori foarte mici", aîncheiat Mureşian.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia titlurilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), carerevin pe scădere, în ciuda creşterii din ultima vreme a preţuluiţiţeiului, la peste 75 de dolari/baril.
  • Evoluţia acţiunilor băncii BRD (BRD), care continuă săînregistreze pierderi, evoluţiile bursiere din sectorul bancarfiind extrem de volatile în ultima perioadă.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care revin puternicpe creştere, cu o apreciere de aproape 3,5%, consemnată laînceputul săptămânii.
  • Evoluţia titlurilor Dafora Mediaş (DAFR), care au reacţionat încreştere la propunerea de divizare a companiei pe domenii deactivitate.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale care se păstreazăpe plus, însă care reduc din volatilitate, creşterile nedepăşind1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO