Burse - Fonduri mutuale

Investitorii „storc” piata de orice potential de crestere

Investitorii „storc” piata de orice potential de crestere
15.04.2010, 23:08 20

Bursa de la Bucuresti a inchis si sedinta de ieri pe crestere,insa pe o volatilitate care nu a depasit 0,64%, cea mai marevariatie fiind inregistrata de indicele societatilor financiareBET-FI. Principalul indice al pietei, BET, a inchis in urcare, cu oapreciere de aproape 0,5% fata de referinta, depasind pragul de6.000 de puncte. Brokerii sunt de parere ca aprecierile pe piatalocala mai sunt sustinute doar de cresterile de pe extern, dar careau devenit nesustenabile fundamental.

"Cresterilepe intern sunt sustinute doar de aprecierile pietelor externe careconsemneaza aceeasi evolutie lipsita de volatilitate. Asistam la ostoarcere a pietelor de orice potential de crestere, intreprinsa defondurile de investitii si alti investitori mari la nivelinternational", a declarat Adrian Ciudin, directorul pe operatiunial Carpatica Invest, societatea de brokeraj a Bancii Carpatica.

Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau cresterisimilare cu piata de la Bucuresti, cea mai mare apreciere dinregiune fiind inregistrata de indicatorul britanic FTSE 100, careurca cu 0,2% fata de cotatia de miercuri. Piata americana deschideain scadere sedinta de ieri, indicele Dow Jones coborand cu 0,1%fata de referinta.

"Pe piata locala nu vom vedea scaderi ceva mai abrupte atat timpcat pietele externe se pastreaza pe plus. Pana acum, cresterileinterne erau sustinute de anunturile de dividende si de sperantareluarii discutiilor referitoare la majorarea pragului de detinerela SIF-uri. Cotatiile la care am ajuns au depasit aceste elementede sustinere", a adaugat Ciudin.

Pe piata interna, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistratcea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare, depeste 1,6% fata de referinta. In top au urmat cresterile SIFBanat-Crisana (SIF1), de 1,2%, SIF Moldova (SIF2), de 0,7% si SIFOltenia (SIF5), de putin peste 0,5%. Titlurile SIF Oltenia auinregistrat cel mai mare rulaj din piata, de peste 4,2 mil. lei.Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis in scadere, cu ocorectie de aproape 0,6% fata de referinta, coborand astfel lapretul de 0,84 lei/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au revenit pe plus ieri, cuo apreciere de aproape 0,5% fata de cotatia de miercuri.

"Pe intern in continuare ma astept la corectii in piata si chiarla o accentuare a lor, odata ce pietele externe vor reveni peminus. Am ajuns la niveluri prea mari ca sa fie sustinutefundamental", a mai spus Ciudin.

Titlurile Oil Terminal (OIL) au trecut si ele pe minus ieri, cuo corectie de aproape 2,7%, dupa ce in sedinta de miercuriactiunile operatorului de magistrale petroliere au urcat cu peste10%. Titlurile Dafora Medias (DAFR) si Oltchim (OLT) au inregistratscaderi similare de peste 2,5% fiecare, in timp ce actiunileproducatorului de conducte Teraplast (TRP) au coborat cu peste3,5%, la pretul de 0,68 lei/unitate.

Cele mai mari corectii din piata au fost insa inregistrate detitlurile Zentiva (SCD) si Altur Slatina (ALT), care au pierdutaproape 9% fiecare. La polul opus s-au situat aprecierile de peste11% ale titlurilor UAMT Oradea (UAM).

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a pastrat incontinuare scazuta, la putin peste 5,8 mil. euro.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Oil Terminal (OIL), care au revenit pescadere ieri, dupa o apreciere de aproape 10% in ultimele saptesedinte.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care se pastreazape plus, cu variatii reduse, care abia depasesc 1%.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care au revenitpe crestere, cu o apreciere modesta insa, de doar 0,5%.
  • Evolutia actiunilor OMV Petrom (SNP), dupa ce compania aanuntat intentia numirii lui Mark Mobius in Consiliul desupraveghere.
  • Evolutia companiilor de constructii Dafora Medias (DAFR) siTeraplast Bistrita (TRP), care au inchis in scadere sedinta deieri.
  • Evolutia titlurilor Transgaz Medias (TGN), care se pastreaza peplus, cu aprecieri medii de peste 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO