Burse - Fonduri mutuale

Investitorii străini ar putea „ateriza“ pe bursă în câteva săptămâni

Investitorii străini ar putea „ateriza“ pe bursă în câteva săptămâni

Autor: Stefan Musgociu

07.07.2011, 00:04 1088

Bursa de la Bucureşti a scăzut miercuri cu 0,55%, în linie cubursele euro­pene, într-o piaţă în care acţiunile FonduluiPro­prie­tatea (FP) au salvat din nou lichiditatea, asigurând 75%din rulajul de 47,6 milioane lei.

Majoritatea acţiunilor au debutat la pre­ţuri în imediataapropiere a ulti­me­lor cotaţii de marţi, însă ulterior auîn­ce­put să scadă, investitorii reacţionând la co­recţiile uşoareconsemnate de marile pie­ţe europene.

"Cred că piaţa va evolua pe episoa­de. Vom avea perioade deapreciere de­terminate de eventuale rezultate fi­nanciare pozitive,aprecieri favorabile la adresa României, indicatorimacro­eco­no­mici în aşteptări sau peste, context in­ter­naţionalpozitiv. În momentele când lip­sa elementelor favorabile se vare­simţi atunci vom intra într-o evoluţie ase­mă­nă­toare cu ceadin ultimele două luni", con­si­deră Adrian Bărbulescu,di­rec­torul adjunct de operaţiuni al Prime Transaction.

El a adăugat că de regulă fondurile de investiţii intră într-opiaţă numai du­pă ce fac unele analize pe diverşi indicatori.

"În condiţiile actuale este posibil ca pe următoarele săptămânisă avem un in­teres mai ridicat din partea acestora, de­terminat înmare măsură de creşterea ra­tingului, dar şi de informările cupri­vire la rezultatele companiilor, acestea din urmă fiind de celemai multe ori ana­li­zate anterior rezultatelor şi emiţân­du-seprognoze. Acest raiting a venit foarte bi­ne în contextulaşteptatei oferte de la Petrom şi a adus un punct în plus la unpo­sibil succes al acestei operaţiuni. De re­gulă pe astfel deoferte principalii in­te­re­saţi sunt deţinătorii de resurse, cumsunt fondurile, întrucât investitorii mici nu pot să influenţezesemnificativ reu­şita ofertei", a afirmat brokerul.

Ultimele operaţiuni cu cele mai li­chi­de zece acţiuni,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri înscă­de­re în medie cu 0,43%.

Totodată, in­dicele BET-FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-urişi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea, a coborât cu 0,96%.

Chiar la închiderea şedinţei au fost rea­lizate mai multeoperaţiuni cu 0,19% din acţiunile Fondului, pentru 13,7 mil. lei.Cel mai recent transfer din piaţa prin­ci­pală cu aceste titluri afost realizat la 0,525 lei, preţ în scădere cu 0,76%, iartran­zacţia specială a fost efectuată tot la 0,525 lei.

"Acţiunea Fondul Proprietatea tra­ver­sează acum o perioadă deconsoli­dare pe diverse paliere de preţ. Atât timp cât nu putemanticipa fluxul vânzărilor fă­cute de despăgubiţi este greu destabilit un preţ de intrare sau ieşire de pe aceste ac­ţiuni. Esteclar că în momente de creş­tere sau scădere agresivă se poatespe­cula, însă se poate spune că de multe ori ac­ţiunile FP suntinvers corelate cu cele ale SIF-urilor, permiţând efectuarea unortranzacţii cu randamente satisfă­că­toare pe termen scurt", aafirmat Bărbulescu.

Totodată, el spune că acţiunile SIF-urilor au rămas în "impas"de­oare­ce nu au mai apărut informaţii care să poată mişcapreţurile după ce în prima parte a anului principalul imbold a fostreprezentat de dividendele propuse.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care au revenitputernic în ultima săptămână după ce s-au aflat pe o tendinţădescendentă de la începutul acestui an. Ieri, acţiunile BVB aucâştigat 2,6% pe o piaţă în scădere şi au ajuns să setranzacţioneze la un preţ de 40 de lei/unitate.

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), care se menţin înpreajma maximelor istorice după ce au sărit cu 10,4% în şedinţaprecedentă. Grupul german PCC a achiziţionat marţi încă un pachetde 1,45 mil. de titluri, reprezentând circa 0,42% din capital înschimbul sumei de 3,3 mil. lei.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschis ierişedinţa de tranzacţionare cu scăderi uşoare. Principalii indicieuropeni consemnau de asemenea scăderi de până la 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO