Fondul Proprietatea

Care sunt argumentele Templeton în favoarea listării FP la Varşovia

Autor: Andrei Chirileasa

06.07.2011, 18:18 378

Listarea secundară a Fondului Proprietatea (FP) este în discuţiede aproape doi ani, de când americanii de la Franklin Templeton aucâştigat mandatul de administrare a fondului.

Cu active de 4 miliarde de euro şi o capitalizare la zi de 1,72mld. euro, Fondul Proprietatea este una dintre cele mai mariafaceri din România, iar majoritatea burselor mari din regiune, darşi din vestul Europei şi-au arătat interesul pentru listareafondului.

"După analizarea mai multor pieţe internaţionale, ne-amconcentrat pe o listă scurtă de trei burse şi anume: Londra,Varşovia şi Viena. În urma unor analize amănunţite, a discuţiilorcu băncile de investiţii şi a poziţiilor exprimate de investitoriiinstituţionali, managerul de fond recomandă faptul că listarea laBursa din Varşovia este în interesul pe termen lung al acţionarilorfondului", au declarat reprezentanţii Templeton.

Principalele argumente aduse de aceştia în sprijinul listării laVarşovia sunt:

-WSE a devenit un important nod european pentru unele dintrecele mai mari companii din regiune, cu un număr record de companiiinternaţionale listate în 2010 şi o valoaretotală a ofertelorpublice iniţiale de 99 de miliarde de dolari. Creşterea volumelorşi a ofertelor publice iniţiale vizibile sunt aşteptate să continueîn 2011.

-Cu o capitalizare de piaţă de 2,5 miliarde de dolari, FondulProprietatea ar fi printre primele 15 companii ca mărime dintrecele 417 companii listate pe piaţa principală a WSE. Astfel Fondulva avea o vizibilitate mai mare decât pe Bursa din Londra, undeexistă peste 2.000 de companii cu valoare de piaţă similară sau maimare decât cea a Fondului Proprietatea.

-Ţinând cont de dimensiunea Fondului Proprietatea, includereaîntr-un index este probabilă prin listarea secundară la Varşovia.La Londra, Fondul nu este eligibil pentru a fi inclus în indiciiFTSE decât dacă se re-înregistrează în Regatul Unit, ceea ce arpresupune multe provocări.

-O listare la Bursa din Londra ar viza o bază de investitoriinternaţionali similară cu cea din Varşovia, însă i-ar lipsiputernica cerere din partea investitorilor locali din Polonia.Activele gestionate de fondurile de pensii din Polonia au depăşit80 de miliarde de dolari, iar alocările pentru investiţii înacţiuni vor continua să crească, respectând restricţiile interne deinvestiţii.

-Costurile de admitere la tranzacţionare şi comisioanele anualesunt mai mici la Varşovia decât la Londra. Comisionul de admitereeste între 15.000 de lei şi 107.000 de lei la Varşovia, faţă deLondra unde poate ajunge pâna la 1.400.000 de lei. Comisioaneleanuale se încadrează între 9.500 de lei şi 74.000 de lei laVarşovia, în timp ce la Londra comisioanele anuale încep la 16.500de lei şi ajung până la 188.000 de lei.

-Fondul poate profita în mod evident de dezvoltarea dinamică aBursei din Varşovia, jucând un rol mai proeminent decât pe altepieţe mai mari şi cu mai multă vechime.

-Întrucât obiectivul de investiţii al Fondului este axat peinvestiţii în acţiuni româneşti, Fondul ar avea o relevanţă maimare pentru investitorii interesaţi de această regiune. Astfel deinvestitori sunt acum concentraţi pe Varşovia, centrul financiar alEuropei Centrale şi de Est.

-Gradul de sofisticare şi maturitatea pieţei din Varşovia aucunoscut o evoluţie impresionantă în ultimii ani, pe măsură ceinvestitorii instituţionali internaţionali şi brokerii specializaţiau profitat de oportunităţile oferite de piaţa din Polonia încalitate de lider regional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO