Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt atenti la rezultatele de pe Bursa ca sa-si ajusteze portofoliile

Investitorii sunt atenti la rezultate ca sa-si ajusteze portofoliile
15.02.2010, 23:10 33

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la 69,5mil. euro, insa peste 60 mil. euro reprezinta tranzactii deal petitlurile Rompetrol Rafinare (RRC), prin care s-au transferat circa15,7% din titlurile companiei petroliere, iar 4,6 mil. reprezintatranzactii pe piata de obligatiuni. Astfel rulajul pe piataprincipala de actiuni a fost de aproximativ 4,5 mil. euro.

"Scadereavolumelor de tranzactionare se datoreaza unei stari generale deasteptare din partea investitorilor, iar dupa perioada de raportarifinanciare, apreciez o revenire a volumelor de tranzactionare inpiata. In functie de rezultate, daca confirma sau nu asteptarileinvestitorilor, vom vedea evolutii punctuale", a explicat CiprianZah, broker in cadrul societatii de intermediere Broker dinCluj.

Aprecierea puternica pe societatile financiare a fost sustinutain principal de cresterea titlurilor SIF Moldova (SIF2), care auurcat cu 4,5% peste referinta, atingand pretul de 1,4 lei/actiune.Restul SIF-urilor au inregistrat aprecieri intre 2,3%, pe titlurileSIF Transilvania (SIF3) si respectiv 3%, pe actiunile SIF Muntenia(SIF1).

"Pe SIF-uri sunt asteptari in ceea ce priveste avizul dat deComisia de buget-finante. Nu stiu daca vom vedea acelasi scenariuca data trecuta, in Comisia economica, de cumparare pe zvon sivanzare pe confirmare, dar nici nu exclud o astfel de evolutie pesocietatile financiare", a adaugat Zah.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) aucontinuat scaderea inceputa la sfarsitul saptamanii trecute, ieriactiunile bancii coborand cu 0,5% fata de referinta. Titlurile BRDsi cele ale Bancii Carpatica (BCC) au inregistrat cresteri, de 0,7%si respectiv 3,2% fata de referinta. Actiunile BRD au avansat pefondul asteptarilor rezultatelor financiare pe 2009, pe care bancaurmeaza sa le publice astazi.

Companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP)au inregistrat aprecieri moderate, de 0,4% fiecare, aprecierisustinute si de revenirea pretului la titei. Societatile deutilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat deasemenea aprecieri, de 0,7% si respectiv 0,5 procente.

Titlurile Teraplast (TRP) au continuat pentru a doua sedintaconsecutiv scaderea, de data aceasta cu o corectie de 1,7% fata dereferinta, dupa ce compania a publicat joia trecuta rezultatelefinanciare pentru 2009.

Actiunile Uztel Ploiesti (UZT) au inregistrat ieri cea mai marecorectie din piata, de aproape 12%, dupa ce compania a publicatrezultatele financiar si a raportat un rezultat negativ de 2,5 mil.lei (0,59 mil. euro). Si titlurile UAMT Oradea (UAM) au inregistratcorectii, de 3,4% fata de referinta, dupa ce compania a raportatrezultate in scadere.

"Nu spun ca dupa perioada de raportari financiare o sa vedem orevenire puternica la cumparare din partea investitorilor. La felde bine ne putem astepta si la vanzari in piata. Singuracertitudine este ca volumele de tranzactionare vor depasi mediaultimelor sedinte", a incheiat Zah.

Principalele piete externe au evoluat ieri in crestere, indicelepan-european Euro Stoxx 50 urcand cu aproape 1% fata de cotatia devineri.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua seriade aprecieri puternice, fiind astept avizul Comisiei debuget-finante referitor la majorarea pragului de detinere.
  • Evolutia companiilor care au publicat ieri rezultatelefinanciare, printre care VES Sighisoara (VESY), Contor Group Arad(CGC), Comelf Bistrita (CMF) sau Aerostar Bacau (ARS).
  • Evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), dupa ce titlurilecompaniei petroliere au facut ieri obiectul unor tranzactii deal invaloare de peste 60 mil. euro, prin care s-au transferat 15,7% dintitluri.
  • Evolutia actiunilor bancare BRD, dupa ce banca urmeaza sapublice astazi rezultatele financiare preliminate pentru 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO