Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt bulversaţi şi îşi schimbă strategiile de la o zi la alta

Investitorii sunt bulversaţi şi îşi schimbă strategiile de la o zi la alta

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

04.11.2011, 00:07 566

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,2% în se­siunea de joi, pe un rulaj redus, evoluţia fiind sus­ţinută de creşterile bur­selor externe, după ce BCE a surprins pieţele prin reducerea dobânzii cheie, în timp ce referendumul din Grecia a fost pus sub semnul întrebării de disputele politice.

Piaţa a deschis indecis şedinţa, în timp ce pieţele internaţionale înre­gistrau scăderi din cauza incertitu­dinilor provocate de Grecia.

Ulterior, principalele acţiuni euro­pene au trecut pe creştere, ca urmare a speranţelor investitorilor că o eventuală prăbuşire a guvernului Greciei ar asigura evitarea referendumului. Sen­timentul pozitiv a fost susţinut şi de informaţia că Banca Centrală Euro­peană (BCE) a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte pro­centuale, la 1,25%.

"Pieţele financiare abundă în această perioadă de ştiri contradictorii cu privire la relansarea sistemului eco­nomic european, dar şi despre măsurile care vor fi adoptate pentru a remedia problemele economice actuale. Faptul că reprezentanţii guvernelor nu fac altceva decât să tragă semnale de alarmă, iar măsurile pe care le adoptă sau urmăresc să le adopte nu au succesul scontat în rândul investitorilor arată gravitatea situaţiei actuale", a declarat directorul de tranzacţionare al Inter­capital Invest, Mihai Mureşian.

Mureşian crede că această situaţie se transpune în pieţe printr-o volatilitate ridicată, asemănătoare şedinţei de joi, în care indicii bursieri europeni au revenit de la corecţii de 1-2 puncte procentuale la creşteri de 2-3 puncte proncentuale, ceea ce indică în principal indecizia investitorilor, care sunt debusolaţi, neştiind ce poziţie să adopte.

"Aceştia îşi schimbă strategiile de la o zi la alta şi probabil au început să devină preponderent speculatori, fără a avea, pentru moment, aşteptări opti­miste pe termen lung. Cel mai probabil, ei marchează orice profit obţin, indi­fe­rent de valoarea lui, în lipsa siguranţei că trendul va continua şi ziua următoare", a spus directorul Intercapital.

La finalul sesiunii indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era în creş­tere cu 0,2%.

Interesul investitorilor a vizat în special acţiunile Fondul Proprietatea, care au acoperit 42% din piaţă, cu un rulaj de 8,6 milioane lei. Ultima opera­ţiune a fost realizată la 0,44 lei, preţ cu 0,05% sub închiderea de miercuri.

Rulajul total al Bursei a fost de 19,63 mil. lei (4,5 mil. euro), aproape de lichi­ditatea de miercuri, de 20,3 mil. lei (4,7 mil. euro). Titlurile Azomureş au con­tinuat să scadă uşor, cu 1,6%, după ce în primele două sesiuni ale săptă­mânii cotaţia a urcat accelerat cu 54%.

Câştigători şi perdanţi la Bursă

La finalul şedinţei de miercuri ac­ţiunile Azomureş erau cotate la 1,23 lei, iar rulajul a fost redus, de 512.000 lei.

Şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, crede că acţiunea Azomureş este una dintre cele mai interesante acţiuni de la BVB, urmărită de cei care investesc pe fundamente foarte clare si pe termen lung.

"De regulă investitorii de cursă scurtă nu au cum să valorifice astfel de opor­tu­nităţi. Investitorii locali impor­tanţi, mai ales fondurile de pensii, ar mai putea găsi companii importante la preţuri de chilipir, ce ar justifica pariuri ca Azomureş, pe minim un an", a spus Căruntu.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor BRD Société Générale (BRD), Aerostar Bacău (ARS), care urmează să-şi publice astăzi rezultatele financiare pe primele nouă luni ale anului curent.

  • Acţiunile producătorului de cabluri Iproeb Bistriţa (IPRU), care şi-a anunţat după închiderea şedinţei rezultatele aferente primelor trei trimestre ale anului. Câştigul companiei s-a majorat cu circa 56%, la 5,2 mil. lei. Ieri acţiunile Iproeb au pierdut pe bursă 2%.

  • Evoluţia burselor externe, după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu un avans uşor de 0,5% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră principalii indici ai burselor europene consemnau aprecieri de peste 2%. Indicele german DAX avansa cu 2,7%, iar cel francez CAC 40 urca cu 2,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO