Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt tot in vacanta

06.08.2004, 00:00 25

Tranzactiile cu actiunile companiilor listate pe RASDAQ continua sa se mentina la un nivel redus mai ales comparativ cu  situatia dinainte de intrarea in lunile de vara. In aceste conditii si dinamica Bursei este destul de scazuta.
Actiunile companiilor mari de la Bursa au inregistrat modificari usoare fata de cotatiile precedente. Titlurile SIF au avut din nou o evolutie descendenta, dar vanzatorii au fost totusi mai putin activi decat in sedinta precedenta, aceste titluri pierzand in medie 0,2%. La fel ca si in sedinta precedenta, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile SIF Banat - Crisana, cu operatiuni in valoare de 8,4 miliarde de lei. La nivelul pretului de inchidere, aceste actiuni au inregistrat o scadere de 0,6%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 8.550 lei/actiune.
Actiunile SIF Transilvania au inregistrat o apreciere de 1,7%, in aproximativ primul sfert de ora de tranzactionare, pretul urcand pe fonul unei presiuni la cumparare pana la 9.050 lei/actiune. La acest pret s-a facut si inchiderea, toate tranzactiile de ieri cu titluri SIF Transilvania insumand 4 miliarde de lei.
Actiunile Bancii Transilvania au continuat sa se mentina pe trendul descendent consemnat pe parcursul ultimelor sedinte, ieri aceste titluri pierzand 0,7%, in conditiile in care ultimul pret a fost de 6.900 lei/actiune. Scaderea a venit la inchidere, cele mai multe tranzactii cu actiunile bancii derulandu-se la pretul de 6.950 lei/actiune, egal cu pretul de inchidere de miercuri. Valoarea tranzactiilor a fost de 8 miliarde de lei.
Actiunile SNP au castigat ieri 0,4%, cumparatorii fiind mai activi in prima parte a pedintei, cand pretul a urcat pana la maximul de 2.440 lei/actiune. Titlurile Petrom ar fi inregistrat o apreciere mai mare, dar ordinele de vanzarea venite cu cateva minute inainte de inchidere au coborat pretul la 2.410 lei/actiune. Actiunile au inregistrat o lichiditate mai redusa decat in sedinta precedenta, pe un volum de 1,1 milioane actiuni, valoarea transferurilor fiind de 2,8 de miliarde lei.
Sedinta de ieri a consemnat si prima scadere mai importanta dinaceasta saptamana pentru actiunile Zimtub. Cotatia la inchidere a fost de 20.100 lei/actiune, in scadere cu 14%. Tranzactiile au totalizat 198 milioane de lei.  In urma cumpararilor importante din ultima perioada, a fost raportat un nou actionar semnificativ al Zimtub, Ionel Bocioc, cu o participatie de 5,1%.
Actiunile Bancii Carpatica au inregistrat o apreciere de 1,1%, ultima tranzactie realizandu-se la pretul maxim al sedintei de 9.400 lei/actiune. Operatiunile au insumat 1,5 miliarde de lei. Investitorii care vor sa participe la majorarea de capital pe care banca intentioneaza sa o realizeze mai pot cumpara actiuni pana pe data de 10 august  inclusiv,  pentru a figura in registrul actionarilor la data de inregistrare de 13 august. Fiecare actionar inregistrat la data respectiva va primi gratuit 26,29 actiuni noi la 100 actiuni detinute.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au inregistrat ieri o apreciere medie de peste 6%, si lichiditatea acestor titluri fiind buna , in conditiile in care pachetul transferat ieri reprezinta 1% din capitalul social al companiei.
Actiunile Prodlacta au facut obiectul si unui numar mai ridicat de tranzactii decat de obicei. Astfel, cu aceste titluri s-au derulat 29 tranzactii,  cotatia maxima pe parcursul sedintei fiind de 22.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,2 miliarde lei.  Ieri a fost ultima zi in care investitorii mai puteau cumpara actiuni Prodlacta inainte de suspendarea lor pentru translatarea pe platforma tehnica a Bursei de Valori. Titlurile Prodlacta raman in atentia investitorilor si datorita faptului ca societatea este controlata de salariati, care detin 51% din actiuni.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au inregistrat o pierdere usoara de 0,2% la nivelul cursului mediu. Totusi, pretul maxim a inregistrat un avans comparativ cu sedinta precedenta, cotatia urcand la 26.700 lei/actiune. Operatiunile cu actiuni Argus au insumat 1,8 miliarde lei, valoare usor mai redusa decat cea de miercuri.
Cele mai multe din tranzactiile cu actiunile producatorului de lactate Napolact Cluj - Napoca s-au perfectat la pretul de 65.000 lei/actiune, care reprezinta, de altfel si cea mai ridicata cotatie pentru aceste titluri din ultimul an.  Pe fondul presiunii la cumparare, cotatia medie a urcat cu peste 15%. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,4 miliarde lei.
O lichiditate foarte buna au avut actiunile companiei Norvea Brasov, specializata in comertul cu amanuntul al produselor cosmetice. Pe parcursul sedintei s-a transferat un pachet total reprezentand 3,3% din capitalul social al companiei, toate tranzactiile perfectandu-se direct la maximul posibil al zilei de 3.100 lei/actiune, in crestere cu 24,9%. Transferurile au totalizat 1 miliard lei. Actionarul majoritar al Norvea este Constantin Teodorescu, raportat cu o participatie de peste 50%.
La Categoria I, cel mai mare rulaj, de 551 miliaone lei,  l-au realizat din nou actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Cotatia medie a titlurilor a pierdut 0,7%, dar pretul maxim s-a mentinut la acelasi nivel de 57.500 lei/actiune,  inregistrat miercuri. Acest pret maxim reprezinta si cea mai ridicata cotatie pentru Braiconf in ultimul an.
Ieri au fost raportate si tranzactiile din cadrul ofertei publice de preluare a companiei Uni Soft Grup Alba - Iulia. Societatea Lin & Ema SRL a cumparat 97,4% din actiunile Uni Soft, oferind un pret de 20.679 lei/actiune. Pentru cumpararea Uni Soft au depus oferte patru investitori, cel mai mare pret fiind oferit de Lin & Ema. Valoarea tranzactiilor din cadrul ofertei a depasit 10,8 miliarde lei.  catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO