Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor putea face short-selling şi pe titluri de stat

Investitorii vor putea face short-selling şi pe titluri...

Autor: Roxana Pricop

30.10.2015, 00:04 572

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a supus dezbaterii publice două proiecte de regulamente prin care procedurile de realizare a împrumutului de acţiuni şi vânzările în lipsă (short-selling) vor fi simplificate, dând astfel speranţe investitorilor că miza pe scăderea acţiunilor va fi posibilă şi pe bursa de la Bucureşti.

Potrivit proiectului de modificare a regulamentelor 32 din 2006 şi numărul 5 din 2010, short-selling-ul va fi posibil şi pentru acţiunile companiilor listate pe un sistem alternativ de tranzac­ţio­nare, nu doar pentru cele de pe piaţa reglementată. De asemenea, in­vesti­torii vor putea vinde în lipsă şi titluri de stat şi unităţi de fond, nu doar acţiuni.

Teoretic şi acum sunt posibile vânzările de acţiuni în lipsă la BVB, însă nimeni nu le face pentru că procedurile de realizare a acestor tranzacţii sunt greoaie, iar transferul de acţiuni în vederea împrumutului de acţiuni este impozitat asemenea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare.

„Propunerile ASF vor simplifica procedurile de realizare a tranzacţiilor de short-selling. Rămâne însă impo­zi­tarea transferului de acţiuni, care sperăm să fie eliminată din Codul fis­cal anul viitor. Următorul pas pentru a avea short-selling va fi ca şi firmele de brokeraj să îşi adapteze sistemele de tranzacţionare, iar Depozitarul Cen­tral să facă modificările necesare“, a spus Valerian Ionescu, director de tranzacţionare la BCR.

Vânzarea în lipsă sau short-selling-ul îi permite unui investitor să vândă acţiuni pe care nu le deţine, dar pe care le poate împrumuta de la firma de brokeraj cu care lucrează. Acţiunile împru­mutate şi vândute sunt recum­părate de investitor în momentul în care preţul titlurilor scade, marcând profit din această depreciere.

Înainte de efectuarea unei vânzări în lipsă clienţii trebuie să încheie un contract şi să deschidă un cont de marjă cu firma de brokeraj, cont în care se înregis­trează toate operaţiunile aferente cumpărărilor sau împru­muturilor. La fel ca în cazul unui credit bancar, investitorul le plăteşte brokerilor o dobân­dă pentru acţiunile împru­mutate şi depune un colateral sau o garanţie pentru acţiunile împrumutate.

În funcţie de evoluţia activului împrumutat (acţiunile), investitorul poate fi nevoit să îşi suplimenteze cu cash garanţia/colateralul.

Situaţia garanţiilor constituite asupra instrumentelor financiare va fi reglementată de ASF printr-un nou regulament supus recent de ASF dezbaterii publice. Dacă acţiunea împrumutată creşte, şi nu scade aşa cum a mizat investitorul iniţial, investitorul îşi pierde toţi banii, plus că mai are de achitat şi dobânzile la broker.

Apetitul investitorilor pentru tranzacţiile ce mizează pe scăderea unui activ este ridicat, dacă sunt luate în calcul tranzacţiile cu certificate turbo short listate la bursa din Bucureşti. Certificatele ce mizează pe scăderea indicelui bursei germane DAX sunt cele mai tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO