Burse - Fonduri mutuale

Jurnal bursier, 20 decembrie: Bursa de Valori ia o pauză după nouă şedinţe consecutive de creştere şi se corectează cu 0,9% din maxime. “Este normal şi sănătos. Sunt marcări de profituri”

Jurnal bursier, 20 decembrie: Bursa de Valori ia o pauză...

Autor: Liviu Popescu

20.12.2023, 18:08 1745

Prin prisma evoluţiei indicelui principal BET, Bursa de Valori de la Bucureşti a luat miercuri o pauză după nouă şedinţe consecutive de creştere care au dus indicele la noi maxime istorice şi s-a corectat cu 0,9% până la circa 15.400 de puncte. “Este normal şi sănătos. Sunt marcări de profituri”, spune un broker. “Deocamdată nu putem vorbi de o inversare de trend”, spune un altul.

Toţi indicii bursieri de la Bucureşti, precum BET, BET-FI, BET NG al companiilor din energie, au fost pe minus miercuri.

A venit în sfârşit şi timpul unei şedinţe de respiro după ce acţiunile de la Bucureşti au înaintat la maxime istorice cu motoarele turate. Însă corecţia de astăzi vine într-un context mixt pe bursele europene: FTSE100 la Londra are plus 1%, DAX la Frankfurt şi CAC40 la Paris stagnează, Milano scade, iar peste ocean debutul pare indecis cu un S&P500 care oscilează.

“Şedinţa de astăzi se poate încadra în categoria unei episod de corecţie, fără însa a modifica tendinţa manifestată până acum. Deocamdată nu putem vorbi de o inversare de trend. Aşteptăm o confirmare în şedinţele viitoare”, spune Marcel Murgoci, unul dintre veteranii pieţei de capital din România, broker al Estinvest.

Pe 20 decembrie, acţiunile au început şedinţa într-o notă optimistă şi la un nou maxim istoric însă spre orele prânzului au început să apară investitori care au marcat din profituri. Dar dacă în Europe bursele au avut o evoluţie mixtă, de ce la Bucureşti indicele s-a corectat? Antonio Oroian, broker al Goldring, spune că sunt investitori care marchează din profituri – după o creştere de 30% a indicelui BET în 2023 – ceea ce este “normal şi sănătos”.

La ce volume sunt în preînchidere, posibil să fie vorba de rebalansare la FTSE Russell, adaugă el. “De obicei în jurul datei de 20 ale lunii fac ei rebalansarea trimestrială”.

Pe 20 decembrie, acţiunile au început şedinţa într-o notă optimistă şi la un nou maxim istoric însă spre orele prânzului au început să apară investitori care au marcat din profituri în contextul în care în ultimele nouă şedinţe indicele BET a urcat cu 4,7%.

Pe segmentul de acţiuni tranzacţiile s-au ridicat la circa 113 mil. lei, peste media acestui an, arată datele BVB. Cele mai tranzacţionate acţiuni din BET au fost Hidroelectrica (27 mil. lei), Banca Transilvania (13 mil. lei), Petrom (9,8 mil. lei).

Din cele 20 de acţiuni ale indicelui principal BET, doar TeraPlast (TRP) a fost astăzi pe plus, respectiv 1,8%. Conpet a stagnat. Restul au avut scăderi de la 0,2% pentru Electrica şi Romgaz, la 0,6% pentru Fondul Proprietatea, 0,7% Petrom, 0,8% Hidroelectrica şi Sphera Group, la 1,3% pentru Banca Transilvania, 1,5% TTS, 1,8% BVB şi One United.

De la începutul lui 2023 indicele principal BET are plus 32% şi 40% cu tot cu dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO