Burse - Fonduri mutuale

Karoly Borbely, preşedintele comitetului de strategie şi IPO al Hidroelectrica, ar fi în cărţi pentru preluarea cârmei companiei de stat după expirarea mandatului de director general al lui Bogdan Badea

Karoly Borbely, preşedintele comitetului de strategie...

Autor: Eduard Ivanovici

07.08.2023, 18:45 7327

Karoly Borbely, cel care a condus comisia de IPO a Hidroelectrica şi fost membru al Consiliul de Supraveghere din cadrul companiei din 2017 până pe 7 august 2023, când şi-a anunţat încetarea mandatului, ar fi în cărţi pentru preluarea conducerii celei mai mari companii de stat din România după expirarea mandatului de CEO al lui Bogdan Badea, potrivit informaţiilor ZF.

Membrii directoratului Hidroelectrica (simbol bursier H2O) au fost numiţi începând cu data de 7 august 2023 pentru un mandat provizoriu de două luni sau până la desemnarea unor noi membri. Astfel, mandatul lui Bogdan Badea ar expira la începutul lunii octombrie.

„Hidroelectrica informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, în data de 7 august 2023, domnul Karoly Borbely a notificat Societatea cu privire la renunţarea la mandatul de membru în Consiliul de Supraveghere. Domnul Karoly Borbely a fost ales membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica în baza Hotărârii Adunării Generare Ordinare a Acţionarilor nr. 10 din data de 28.03.2023, cu un mandat de 4 ani în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice”, se arată într-un raport publicat luni după-amiaza la BVB.

Producătorul de energie electrică este administrat în sistem dualist, adică un Consiliu de Supraveghere şi un directorat, cel din urmă având rol executiv. Consiliul de Supraveghere este cel care numeşte conducerea executivă.

În Consiliul de Supraveghere a intrat recent Petre Iulian Nicolescu, fost secretar de stat la Ministerele Turismului şi Economiei, deţinând inclusiv funcţia de membru al Consiliul de Administraţie al Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale.

Borbely a deţinut funcţia de preşedinte al comitetului de strategie şi IPO din cadrul Hidroelectrica, un comitet permanent cu rol consultativ, independent faţă de structurile executive şi care raportează direct către CS.Ê El a întocmit analize şi a elaborat recomandări cu privire la strategia de privatizare a Hidroelectrica, precum şi în privinţa obiectivelor strategice şi a modalităţilor preconizate pentru atingerea lor.

De altfel, Karoly Borbely are o imagină bună în cercurile marilor investitori pentru că a coordonat şi a încheiat cu succes oferta publică iniţială a Hidroelectrica, companie condusă din 2017 de Bogdan Badea.

Din martie 2022 până în prezent, Karoly Borbely deţine funcţia de director de afaceri publice în cadrul Orange România. Între 2017 şi 2022, a avut o poziţie similară la Telekom România. Anterior, a fost secretar de stat la Ministerele Energiei şi Economiei, cât şi business development director la compania Energobit, conform profilului de Linkedln.

În cadrul ofertei Hidro, Borbely a subscris 713 acţiuni la un preţ de 100,88 lei pe unitate, investiţie care s-a ridicat astfel la 72.000 de lei. Compania deţinută în proporţie de 80% de statul român se tranzacţionează în prezent la 107,4 lei pe unitate, în creştere cu 4% de la listare, conform datelor BVB. Valoarea de piaţă ajunge la 48,3 miliarde de lei.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO