Burse - Fonduri mutuale

Kazahii au trecut din nou pe pierdere la Petromidia

Kazahii au trecut din nou pe pierdere la Petromidia

Autor: Roxana Petrescu

11.11.2011, 00:07 560

Rompetrol Rafinare (RRC), prin­ci­pala companie a grupului petrolier Rom­petrol, controlat de compania ka­zahă de stat KazMunaiGaz, a înregistrat în primele nouă luni ale anului o pier­deri de 322,1 milioane de lei (76,6 mi­lioane de euro), după ce în primul se­mestru compania reuşise să treacă pe pro­fit înregistrând un câştig de 179,6 mi­lioane de lei (42,7 milioa­ne de euro).

Rezultatele sunt con­­form standardelor ro­mâneşti de contabi­litate, aşa cum sunt pu­bli­cate pe bursă.

În trimestrul al trei­lea compania a pierdut astfel peste 500 mil. lei (117 mil. euro), însă ma­joritatea pierderilor au provenit din reevaluarea da­toriilor în valută la un curs mai nefavorabil. Rompetrol Rafinare are datorii de peste 1 mld. dolari faţă de acţionarul majoritar, iar dolarul s-a întărit puternic faţă de leu în ultimele luni.

Comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut, pierderile s-au redus totuşi cu 25%. Cea mai mare parte a pierderilor vin din activitatea financiară, aici Rompetrol Rafinare înregistrând un minus de 322,1 milioane de lei. Pe par­tea de exploatare, pierderile compa­niei au ajuns la 108,4 milioane de lei.

Datoriile totale ale Rompetrol Rafi­nare se ridicau la 6,14 mld. lei (1,4 mld. euro) la finalul lunii septembrie.

O parte dintre aceste datorii au dispărut însă odată ce a fost înregistrată ma­­jorarea de capital, prin care obli­gaţiunile deţinute de statul român, în va­loare de 516 mil. euro, au fost convertite în acţiuni. Asta s-a în­tâmplat în luna oc­tombrie, astfel că la finalul anului s-ar putea observa o îmbu­nătăţire în situaţia financiară a companiei.

Afacerile com­pa­niei au ajuns la 8,1 mi­liar­de de lei (1,9 mi­liar­de de euro) în pri­mele no­uă luni ale anului, cu 42% mai mari com­pa­rativ cu anul trecut. Creş­terea afacerilor a fost susţinută şi de scumpirea carburanţilor, dar şi de creşterea can­ti­tă­ţilor vândute atât pe piaţa internă, cât şi la export.

Grupul Rompetrol controlează în prezent circa 55% din acţiunile Rom­petrol Rafinare, în timp ce Ministerul Finanţelor are 44,5%. Com­pania are în prezent o capitalizare de 500 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO