Burse - Fonduri mutuale

KBC ramane pe locul intai la Bursa, dar a rulat cu 60% mai putin

KBC ramane pe locul intai, dar a rulat cu 60% mai putin
02.07.2009, 00:00 22

Piata de brokeraj a scazut puternic in prima jumatate a acestui an, in conditiile in care in primele luni ale anului Bursa a inregistrat cele mai joase valori de tranzactionare din ultimii patru ani.

In aceste conditii, majoritatea societatilor de brokeraj au inregistrat scaderi semnificative ale tranzactiilor intermediate si, implicit ale afacerilor. Ordinea in topul brokerilor nu s-a schimbat foarte mult fata de primul semestru din 2008, cel putin la varf, in conditiile in care toti jucatorii au resimtit scaderile.
KBC Securities, societatea de brokeraj controlata de grupul belgian KBC, si-a mentinut pozitia de lider, insa a inregistrat o scadere de 61% a rulajului fata de primele sase luni din 2008, peste scaderea de 50% a pietei. O mare parte a afacerilor KBC sunt date de fondurile de investitii straine, care au avut o activitate discreta pe Bursa in ultimele luni. Pe de alta parte, KBC a incercat in ultimul an sa atraga si o serie de clienti locali puternici, ceea ce i-a permis sa-si mentina prima pozitie in top. Printre acestia se numara omul de afaceri Dan Adamescu, unul dintre investitorii locali activi pe Bursa, care a cumparat 20% din retailerul Flamingo.
Ceilalti brokeri care lucreaza preponderent cu clienti straini, respectiv ING Bank, Raiffeisen Capital si UniCredit CA IB Securities, au scazut cu 43-47% in ton cu piata. In aceste conditii, societatile de brokeraj care au reusit sa-si conserve mai bine volumele tranzactionate au reusit sa urce in top. Cele mai notabile cazuri sunt BT Securities si EFG Eurobank Securities, care au inregistrat scaderi de 28%, respectiv 15%, care le-au permis sa castige cateva pozitii in top. Brokerii independenti de retail, care s-au bazat in ultimii ani in special pe micii investitori locali, au inregistrat scaderi peste nivelul pietei. De exemplu, Broker Cluj a iesit din top 10, dupa o scadere de 62% a tranzactiilor in primele sase luni. Un alt exemplu este Estinvest din Focsani, care a scazut tot cu 62%, in timp ce altele, precum Trend din Bacau, si-au vazut rulajele scazand de la aproape 100 mil. lei in primul semestru din 2008 la 6 mil. lei in prima jumatate a acestui an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO