Burse - Fonduri mutuale

Lichiditate in scadere

22.09.2004, 00:00 13

Sedinta de ieri, la fel ca cea de luni, a fost caracterizata de o scadere a lichiditatii , ieri tranzactiile cu actiuni totalizand 38 miliarde de lei, mult dub media de 2 milioane de dolari din acest an.
Lichiditatea mai redusa de ieri s-a datorat si faptului ca trei dintre companiile care se afla in general printre cele mai tranzactionate societati, respectiv Banca Transilvania, SIF Transilvania si SIF Moldova, au fost oprite de la tranzactionare. Actiunile Banca Transilvania vor reveni la tranzactionare joi, compania anuntand ca a fost operata in registru majorarea de capital hotarata in AGEA din 6 aprilie. 
"Pentru a analiza acest indicator (lichiditatea - n.red) trebuie sa tinem cont ca actiunile Petrom au fost oprite de la tranzactionare pe parcursul saptamanii trecute (de marti pana joi inclusiv - n.red), in timp ce in aceasta saptamana, actiunile bancii Transilvania sunt oprite pana miercuri inclusiv, ieri fiind oprite de la tranzactionare  si actiunile celor doua SIF - uri. Toate acestea sunt societati lichide care putea contribui cu cateva miliarde la aceasta valoare totala a tranzactiilor. Nu cred insa ca si in situatia in care acestea ar fi fost tranzactionate ar fi avut o influenta foarte mare asupra lichiditatii, de genul dublarii valorii tranzactiilor de pe Bursa.  Important de remarcat este faptul ca nu sunt ordine mari de cumparare pe piata. Ceea ce am observat este ca investitorii care cumpara, vin cu bani rezultati in urma vanzarii de alte actiuni, adica nu exista intrari de capital pe piata. Aceasta lichiditate mai redusa este posibil sa se datoreze si faptului ca investitorii isi strang sau isi tin banii pentru a participa la operatiunea de majorare a capitalului social de la SNP, tinand cont ca aceasta actiune se gaseste in general in portofoliul multor investitori" a comentat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Est Invest.
Ieri, actiunile cele mai lichide de obicei la Bursa nu au inregistrat aprecieri importante, de altfel titlurile SNP si ale celorlalte trei SIF - uri scazand. In schimb alte actiuni care in general nu au o lichiditate ridicata au avut cresteri importante de pret. In aceasta situatie s-au aflat actiunile Carbid - Fox, Zimtub, Oltchim, Uamt, Bermas. Potrivit lui  Murgoci, investitorii sunt in cautare de actiuni al caror pret este subevaluat si care le pot aduce randamente mai mari, in conditiile in care principalele actiuni de la Bursa au inregistrat cresteri importante in acest an si oricum situatia in cazul companiilor respective este cunoscuta. Bineinteles, in cazul acestor actiuni care nu se afla de regula in atentia investitorilor conteaza si rezultatele financiare ale acestora, fiecare caz trebuind sa fie analizat in mod separat. Actiunile Carbid Fox au castigat ieri peste 7%, pe fondul unor tranzactii de 276 milioane de lei, aceste titluri fiind tranzactionate mult timp sub valoarea nominala.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu un rulaj de 8,8 miliarde lei. Cotatia la inchidere a fost de 595 lei/actiune, in crestere cu 1%.   "Cred ca a fost un investitor mare care a dus pretul in sus" a spus Murgoci, in conditiile in care actiunile Petromidia au inregistrat in ultimele sedinte aprecieri (ieri chiar de peste 5%), dupa ce saptamana trecuta cursul se dusese spre 500 lei/actiune.
Actiunile SIF au pierdut in medie peste 1%, scaderea fiind condusa de titlurile SIF Oltenia, care au pierdut 2,8%, pretul la inchidere fiind de 7.000 lei/actiune.



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au castigat ieri peste 5% la nivelul cursului mediu.
Actiunile Braiconf au fost si cele mai tranzactionate de pe RASDAQ, cu un rulaj de 1,9 miliarde de lei. Pe parcursul sedintei, titlurile Braiconf au fost tranzactionate la un pret maxim de 81.000 lei/actiune, doar cu 1.000 lei mai redus comparativ cu maximul istoric atins tot luna aceasta. Braiconf este controlata de Asociatia Salariatilor, acesta fiind unul din motivele pentru care aceste actiuni raman in mod constant in atentia investitorilor. De altfel, in ultimele saptamani, multe din companiile controlate de salariati, inclusiv unele dintre cele listate la Bursa de Valori, au inregistrat aprecieri de pret. Bineinteles, faptul ca sunt controlate de salariati nu constituie singurul criteriu avut in vedere de investitori, atat profitul cat si cifra de afaceri a Braiconf la sase luni inregistrand cresteri. Braiconf este una din companiile cu o politica constanta in acordarea de dividende.
Actiunile operatorului portuar  Socep Constanta au fost din nou cele mai tranzactionate din punct de vedere al numarului de transferuri realizate in piata. Cu actiunile Socep s-au realizat 72 tranzactii, valoarea acestora fiind de 1,5 miliarde de lei. Cotatia medie a titlurilor Socep a castigat 0,7%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 1.990 lei/actiune.
Pe fondul unei presiuni crescute la cumparare, actiunile producatorului de articole din sticla Stirom Bucuresti au castigat ieri peste 30% la nivelul cotatiei medii. Actiunile Stirom s-au aflat pe un trend puternic ascendent in ultima perioada, in aproximativ o saptamana cotatia titlurilor dublandu-se. Pretul la inchidere de ieri a fost de 115.000 lei/actiune, un maxim al zilei si in acelasi timp o noua cotatie record pentru aceste actiuni.
O lichiditate mai ridicata decat de obicei au inregistrat actiunile producatorului de lactate Albalact Alba Iulia. In cele zece tranzactii derulate cu aceste actiuni a fost transferat un pachet total reprezentand 3,2% din capitalul social al companiei. Cotatia medie a castigat peste 10%, pretul maxim la care aceste actiuni au fost tranzactionate ieri fiind de 4.000 lei/actiune, un maxim si pentru ultimul an.
Actiunile unui alt producator de lactate, Napolact Cluj - Napoca, au facut obiectul doar a cinci tranzactii, valoarea acestora fiind de 322 milioane de lei. Pe parcursul sedintei, actiunile Napolact au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 60.000 lei si 65.000 lei/actiune, in crestere medie cu 2,4%.
Indicele RASDAQ - C care urmareste toate companiile de pe RASDAQ a continuat seria de aprecieri din ultima perioada, atingand un nou maxim istoric. De la inceputul anului, valoarea indicelui a crescut cu peste 14%, in luna septembrie cresterea fiind de 4,5%.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO