Burse - Fonduri mutuale

Lichiditate in scadere, pierderi mai mici

10.08.2004, 00:00 12

Scaderea Bursei s-a mai temperat ieri, aceasta in conditiile in care si tranzactiile derulate au fost destul de reduse. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa a fost de 35,8 miliarde lei.
Lichiditatea scazuta a pietei se datoreaza intr-o mare masura perioadei in care ne aflam, luna august fiind in general recunoscuta ca o luna "mai slaba" pentru Bursa.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale companiei petroliere SNP Petrom, cu operatiuni in valoare de  7 miliarde lei. Titlurile Petrom au pierdut ieri 1,2%, desi la inceputul sedintei de tranzactionare cursul urcase pe fondul unei usoare presiuni la cumparare pana la 2.470 lei/actiune. O data cu atingerea pretului maxim, cursul a coborat foarte repede pana la 2.410 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret cu 10 lei mai redus.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au facut ieri obiectul unor tranzactii de 2,1 miliarde lei. Cotatia Petromidia a scazut din nou sub pragul de 600 lei/actiune, la preturi inferioare acestuia derulandu-se de altfel cea mai mare parte a tranzactiilor de ieri. Inchiderea s-a facut totusi la un pret peste 600 lei, mai exact cu un leu peste acel prag, determinand o apreciere de 0,2% pentru actiunile Rompetrol Rafinare.
Actiunile SIF s-au mentinut in general pe trendul descendent consemnat in utlimele sedinte, doar titlurile SIF Oltenia neinregistrand pierdere ieri. Aceste actiuni au fost cotate la inchidere la pretul de 7.250 lei/actiune, egal cu cel inregistrat la finele sedintei de vineri. Transferurile cu actiuni SIF Oltenia au totalizat 4,1 miliarde lei. Celelalte SIF -uri au inregistrat scaderi, dar mai reduse comparativ cu cele de vineri.
Cea mai mare pierdere in randul SIF a apartinut titlurilor SIF Transilvania, cotate la inchidere la 8.900 lei/actiune, in scadere cu 1,1%.  Lichiditatea actiunilor a fost in scadere comparativ cu ultima sedinta, transferurile totalizand 2 miliarde lei.
Actiunile companiilor din sectorul bancar nu au inregistrat modificari semnificative fata de cotatiile precedente. Titlurile Bancii Transilvania au fost cotate la fenele sedintei la 6.850 lei/actiune, acelasi pret de vineri. Aceste titluri au fost si cele mai tranzactionate dintre cele apartinand de sectorul bancar, tranzactiile insumand in acest caz 3,1 miliarde lei. Actiunile BRD au inregistrat un avans usor de 0,8%, pe fondul unor tranzactii de 1,1 miliarde lei. BRD urmeaza sa prezinte in perioada urmatoare rezultatele la sase luni, reprezentantii bancii dand deja indicatii ca acestea sunt peste nivelurile bugetate.
Actiunile companiei de constuctii Impact Bucuresti au inregistrat o apreciere usoara de 0,2%, ultimul pret fiind de 4.970 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,7 miliarde lei. Impact urmeaza sa prezinte azi rezultatele financiare pe primul semestru, fiind de urmarit daca piata va reactiona in sens pozitiv in situatia in care Impact va prezenta rezultate mai bune decat de anul trecut in aceeasi perioada.



Piata RASDAQ
Ieri s-au raportat tranzactiile din cadrul ofertei publice de preluare a companiei Alprom Slatina de Alro Slatina. Tranzactiile respective au depasit 29,6 miliarde de lei.
Alro a reusit sa achizitioneze 3,1% din actiunile Alprom, oferta fiind facuta pentru un pachet de 9,1% din capitalul social al companiei.  Alro urmeaza sa fuzioneze cu Alprom, oferta de preluare fiind lansata toacmai pentru delistarea de pe RASDAQ a companiei Alprom. In urma definitivarii operatiunilor de fuziune, grupul metalurgic Alro - Alprom se asteapta la o crestere a vanzarilor in acest an pana la 400 milionane dolari, comparativ cu cele 350 milioane dolari aferente anului trecut. Alro detinea inainte de inchiderea ofertei publice 85,4% din actiunile Alprom, ambele companii fiind controlate de casa americana de comert Marco International.
Ieri s-au mai derulat si doua tranzactii speciale, din nou cu actiunile comerciantului de produse cosmetice Norvea Brasov. Cele doua tranzactii s-au perfectat la pretul de 2.780 lei/actiune, valoarea lor ridicandu-se la 5,2 miliarde de lei. Pachetul total transferat ieri "in afara pietei" reprezinta 17,7% din actiunile companiei, incepand cu sedinta de vineri de saptamana trecuta, prin intermedil unor tranzactiie speciale fiind transferate actiuni reprezentand peste 24% din capitalul social al Norvea. In sedintele urmatoare trebuie sa fie raportate si schimbarile care au aparut in actioanriatul companiei, in urma acestor tranzactii. In prezent, trei persoane fizice controleaza peste 61% din capitalul social al Norvea, un actionar dintre acestia detinand un pachet majoritar. O persoana juridica, S.S.I Infostar detine, conform ultimelor raportari 14,4% din actiuni.
Actiunile Norvea au fost si printre cele mai tranzactionate titluri din piata, cu un rulaj de 399 milioane de lei. Si in cadrul tranzactiilor comune s-a transferat un pachet destul de important, de 0,9% din actiuni, majoritatea tranzactiilor din piata perfectandu - se la pretul de 4.000 lei/actiune. In aceste conditi, cotatia medie a urcat cu peste 8%.
 Cele mai tranzactionate actiuni in piata  au fost cele ale producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Tranzactiile cu aceste actiuni au fost de 492 milioane de lei, cursul mediu inregistrand o depreciere usoara de 0,8%. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 55.000 lei/actiune.
Actiunile producatorului de utilaje pentru foraj Upet Targoviste au castigat peste 4% la nivelul pretului mediu, tranzactiile fiind insa reduse, doar 149 milioane de lei. Cele mai multe tranzactii s-au perfectat la pretul maxim al sedintei de 6.500 lei/actiune.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO