Burse - Fonduri mutuale

Lichiditatea va creste artificial, din dorinta de a nu se plati impozit la anul

Lichiditatea va creste artificial, din dorinta de a nu se plati impozit la anul
13.12.2009, 23:20 30

Lichiditatea pe piata locala este de asteptat sa creasca peacest sfarsit de an, in conditiile in care investitorii nu credintr-o noua amanare a impozitarii profitului obtinut dintranzactiile bursiere pentru anul viitor. Astfel, majoritateainvestitorilor vor iesi din piata, pentru a evita impozitarea,chiar daca intentia reala este de pastrare a portofoliului.

"Cresterealichiditatii pe piata locala este putin artificiala cred, pentru catranzactiile se realizeaza din dorinta de a marca profitul si nu dea vinde. Investitorii se grabesc sa iasa din piata, pentru a nuplati impozit, cu toate ca intentia initiala este de a pastraportofoliul", a explicat Darie Moldovan, directorul general adjunctal Broker din Cluj-Napoca.

Investitorii care au cumparat actiuni la inceputul anului auacumulat pana in prezent profituri semnificative, care se ridica la100% in cazul SIF-urilor sau la 200% in cazul Alumil si RompetrolRafinare. Marcand profiturile acum si rascumparand imediatactiunile din piata, investitorii se asigura ca nu platesc impozitpentru profitul acumulat in acest an, in conditiile in care estetot mai probabil ca de anul viitor impozitul pe castigurile de peBursa va fi reintrodus, dar isi pastreaza structura portofoliilorrelativ nemodificata.

In sedinta de vineri, lichiditatea pe piata locala s-a ridicatla aproape 6,3 mil. euro, pe un volum de tranzactionare de 27,3milioane de actiuni. Topul tranzactiilor a fost dominat desocietatile financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) inregistrandun volum de tranzactionare de epste 3,6 milioane de actiuni.Actiunile SIF Oltenia au coborat cu 2,4% fata de referinta, lapretul de 1,23 lei/titlu.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare afost inregistrata de actiunile SIF Banat-Crisna (SIF1), care aupierdut 2,6% fata de referinta, atingand cotatia de 1,11 lei/titlu.Restul SIF-urilor au consemnat corectii cuprinse intre 1,5% petitlurile SIF Muntenia (SIF4) si repsectiv 2,2% pe titlurile SIFTransilania (SIF3). Indicele de profil a inregistrat cea mai marecorectie din piata, de 2,1% fata de referinta.

"Asteptarile pe societatile financiare in ceea ce privestemajorarea pragului de detinere raman la fel de ridicate ca si panaacum, doar ca se ia in calcul o intarziere a deciziei.Propunerea a fost semnata de parlamentari din diverse partidepolitice, deci nu cred ca exista riscul sa vedem o intrerupere aacestui demers legislativ", a adaugat Moldovan.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au revenit in sedinta devineri pe crestere, cu o apreciere de 3,3%, cea mai mare dinsectorul bancar de altfel. Actiunile BRD au consemant o corectie de1,5% fata de referinta, coborand la pretul de 13,2 lei/titlu, intimp ce la categoria international actiunile bancii austriece ErsteBank (EBS) au urcat cu 1,1%, la cotatia de 118,9 lei/actiune.

"Cred ca tendinta de vanzare va creste pe final de an si pefondul incertitudinii din mediul politic. Daca inainte de alegeripiata testa maximele anuale, dupa rezultate piata a revenit pescadere, pe masura ce incertitudinile s-au amplificat. Exista undeficit de incredere printre investitori pentru clasa politica siin special pentru estimarile referitoare la 2010", a continuatMoldovan.

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care au revenitpe plus la sfarsitul saptamanii trecute.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua sainregistreze pierderi, pe fondul reducerii entuziasmuluiinvestitorilor.
  • Evolutia companiilor farma Antibiotice (ATB) si Zentiva (SCD),care in ultima perioada inregistreaza corectii de amploare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO