Burse - Fonduri mutuale

Lipsa interesului pentru SIF-uri duce la reorientarea catre alte actiuni

Lipsa interesului pentru SIF-uri duce la reorientarea catre alte actiuni
07.03.2010, 23:10 19

Traderii sunt de parere ca interesul investitorilor pentruSIF-uri va continua sa scada pe fondul amanarii discutiilor dinCamera Deputatillor pe tema pragului la SIF-uri, atentia pesocietatile financiare fiind mentinuta doar in apropiereaadunarilor generale pentru propunerile de dividende pentru anultrecut.

In acest context, interesul se va muta catre alte titluri, carevor continua aprecierile pana aproape de nivelurile de rezistentasi nu este exclusa o depasire a acestor praguri. In plus, insectorul energetic sunt marcari de profit, dupa cresterile puternice de saptamana trecuta. "Cresterilede saptamana trecuta au fost conduse de alte titluri si nu desocietatile financiare ca pana acum, ceea ce este foarte binepentru piata locala, pentru ca investitorii descopera astfel sialte actiuni decat societatile financiare si realizeaza ca suntdestule companii cu potential de crestere in piata. Aceastatendinta s-a observat cel mai bine in sectorul energetic, undetitlurile Transelectrica si Transgaz au marcat aprecieriputernice", a explicat Mihai Muresian, trader in cadrul societatiide intermediere Intercapital Invest.

Sectorul energetic a revenit in schimb pe minus in sedinta devineri, cu o scadere usoara pe indicele de profil, BET-NG, de0,04%.

"Corectia este una mica, dar revenirea pe minus a titlurilorenergetice arata o iesire a investitorilor la marcarile de profit.Ma astept ca saptamana aceasta sa vedem o continuare a corectiilorin piata pe sector", a adaugat Muresian.

La categoria SIF-uri, titlurile SIF Oltenia (SIF5) auinregistrat cea mai mare apreciere, de aproape 3,2% fata dereferinta, in timp ce restul societatilor financiare au consemnataprecieri cuprinse intre 1,8% pe titlurile SIF Transilvania (SIF3)si 2,8% pe actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1). Indicele de profilBET-FI a urcat cu 2,4% fata de referinta, cea mai mare aprecieredin piata.

"In ciuda cresterilor de vineri, cred ca interesul pesocietatile financiare va continua sa scada in sedintele urmatoare,in conditiile unor amanari pe termen nedefinit pentru discutiilereferitoare la majorarea pragului de detinere. Interesul pe SIF-uriva reaparea in apropierea adunarilor generale pentru aprobareadividendelor pe anul trecut", a continuat Muresian.

In sectorul bancar, titlurile BRD au inchis in stationare, lapretul de 14,6 lei/actiune, in timp ce actiunile BanciiTransilvania (TLV) au continuat aprecierea inceputa saptamanatrecuta, cu un avans de 1,8%. Tot in sectorul financiar, actiunileBroker Cluj (BRK), singura companie de intermediere bursiera de peBVB, au urcat cu putin peste 1,1%, pana la pretul de 0,267lei/actiune.

"In perioada urmatoare o sa vedem cresteri sectoriale pe anumitetitluri, care vor testa pragurile de rezistenta, si nu exclud chiaro depasire a acestora. Odata cu consumarea interesului, o sa vedemmarcari de profit, dar nu ma astept la iesiri violente", a incheiatMuresian.

Cresteri puternice au inregistrat si companiile din sectorulchimic Oltchim Rm. Valcea (OLT) si Carbochim Cluj Napoca (CBC),actiunile combinatului chimic din Cluj consemnand o apreciere deaproape 11%. De asemenea, si in sectorul metalurgic s-auinregistrat aprecieri peste media pietei, actiunile TMK Artrom(ART) urcand cu 5,5%.

De urmarit astazi

  • Evolutiile companiilor din sectorul energetic care in sedintade vineri au redus din ritm, iar unele au revenit pe scadere,indicele de profil inchizand pe minus.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care continua saurce intr-un ritm sustinut, cu aprecieri moderate, pe un volum increstere.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), unde traderiiapreciaza o scadere a interesului in perioada urmatoare.
  • Evolutia actiunilor din sectorul chimic, precum Oltchim RamnicuValcea (OLT) sau Carbochim Cluj-Napoca (CBC), care inregistreazacresteri puternice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO